Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Θέλουν να περάσουν το νομοσχέδιο της Χάγης διά της πλαγίας οδού...

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα άλλο «μονοπάτι» αναζητούν οι αρχές του Βελιγραδίου προκειμένου να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις που προβάλλονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναφορικά με το περιβόητο νομοσχέδιο «συνεργασίας» με το δικαστήριο της Χάγης. Η θέση των βουλευτών του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι η καταψήφιση του νομοσχεδίου εκτρώματος που αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος προκειμένου να παραδοθούν στα χέρια του δικαστηρίου, που έστησαν οι εισβολείς, οι Γιουγκοσλάβοι πολίτες με πρώτο στη μαύρη λίστα τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ετσι, η συζήτηση και ψηφοφορία έναντι του νομοσχεδίου της Χάγης δεν αποκλείεται αύριο ακόμη και να φαίνεται να «αφαιρεθεί» από την ημερήσια διάταξη του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου - προς αποφυγή της αμηχανίας της κυβέρνησης Κοστούνιτσα - και να τεθεί υπό συζήτηση στο σερβικό Κοινοβούλιο! Ο επικεφαλής και στέλεχος της DOS (Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση) Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς δήλωσε χτες πως η Σερβία θα συνεργαστεί μόνη με τη Χάγη εάν «το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα δε θέλει το νόμο σε ομοσπονδιακό επίπεδο»... Και ο Γιοβάνοβιτς κατέληξε λέγοντας σιβυλλικά: «Οι επιπτώσεις κωλύματος προώθησης της πολιτικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι επιπτώσεις που επηρεάζουν άμεσα τη Σερβία»...

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις, το - προγραμματισμένο για την Παρασκευή - ταξίδι της εισαγγελέα του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι, αναβάλλεται επ' αόριστον... και δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνον εφ' όσον με κάποιο τρόπο ψηφιστεί το νομοσχέδιο της Χάγης από (κάποιο) Κοινοβούλιο... Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε την αναβολή του ταξιδιού της Ντελ Πόντε λέγοντας: «Η επίσκεψή της έχει να κάνει με μπίζνες... σχεδίαζε να κάνει συζητήσεις για συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας... Συγκριτικά, τα άλλα ταξίδια στο παρελθόν ήταν απλώς ευγενικές εκκλήσεις»(!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ