Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Πενιχρές αυξήσεις, «ανοιχτό» το ωράριο

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ αποδέχεται την υπογραφή σύμβασης μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, η οποία ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις εργοδοτικές στοχεύσεις

Από παρέμβαση της ΕΣΑΚ Τραπεζών στο τελευταίο συνέδριο της ΟΤΟΕ
Από παρέμβαση της ΕΣΑΚ Τραπεζών στο τελευταίο συνέδριο της ΟΤΟΕ
Σε συμφωνία για μια συμβιβαστική κλαδική σύμβαση εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους και με ανοιχτό το θέμα του ωραρίου, κατέληξαν το προεδρείο της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζιτών στη χτεσινή, τελευταία, διαπραγματευτική συνάντηση που είχαν. Οι δύο πλευρές μετά από πάνω από δέκα συναντήσεις από τις αρχές του χρόνου, συμφώνησαν στην υπογραφή μονοετούς σύμβασης με αυξήσεις 4,2%, αναδρομικά από την 1η Γενάρη. Αυξήσεις πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, σε συνδυασμό και με την παρατεταμένη λιτότητα που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Οι πενιχρές αυτές αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της τακτικής της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η οποία έβαλε τους εργαζόμενους στην άκρη, και χωρίς να διεκδικήσει αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα στη λογική των εργοδοτών. Ετσι, αποδείχτηκαν «τουφεκιές στον αέρα» και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν, καθώς αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια με διαδικασίες «κοινωνικού διαλόγου». Ετσι, απέναντι στις προκλήσεις των εργοδοτών, η ΟΤΟΕ επέμεινε στη συζήτηση και σε κρίσιμες στιγμές απέφυγε την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου.

Οσον αφορά το πολύκροτο θέμα του ωραρίου, για το οποίο σε όλες τις συναντήσεις οι εργοδότες επέμεναν σε προκλητικές θέσεις, αξιώνοντας επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών και ειδικά ωράρια για συγκεκριμένα υποκαταστήματα, συμφωνήθηκε να συσταθεί διμερής επιτροπή που θα το εξετάσει! Στην ουσία η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έδωσε το δικαίωμα στους τραπεζίτες να επαναφέρουν τις αξιώσεις τους το επόμενο εξάμηνο, με τη λήξη της σύμβασης που συμφώνησαν. Αλλωστε στην ουσία στο θέμα του ωραρίου υπήρξε συναντίληψη με τους τραπεζίτες, καθώς η ΟΤΟΕ αποδέχεται τη λογική των εργοδοτών, όπως αυτή της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ΟΝΕ. Ταυτόχρονα, ακολούθησε μια τακτική διαπραγμάτευσης «ανταλλαγμάτων».

Το απόγευμα και μετά το τέλος της συνάντησης, συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το προεδρείο και για έγκριση υπογραφής της σύμβασης. Η συνεδρίαση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της πλειοψηφίας δηλώθηκε η σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης.

Αντίθετα, δήλωση πλήρους καταψήφισης έκαναν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Τραπεζών, καταγγέλλοντας τη σύμβαση που πάει να υπογράψει η ΟΤΟΕ ως συμβιβαστική. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ επανέλαβαν ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να διεκδικήσουν λειτουργία των τραπεζών από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8π.μ. - 3μ.μ., με ωράριο συναλλαγών 8π.μ. - 2μ.μ. και αυξήσεις που θα καθορίζονται από τη διαμόρφωση του μισθού του πρώτου κλιμακίου στις 250.000 δραχμές.

Παράλληλα άσκησαν έντονη κριτική στις κινήσεις της πλειοψηφίας και έθεσαν ζήτημα ενεργοποίησης του κλάδου και συντονισμού του με άλλους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και όλων των δικαιωμάτων που χτυπιούνται από την κυβερνητική πολιτική και τις εργοδοτικές αξιώσεις. Αυτό άλλωστε κάνει με όλες τις δυνάμεις του το ΠΑΜΕ, στα πλαίσια του οποίου δραστηριοποιούνται και οι ταξικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ