Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Ριζική λύση το ξερίζωμα της επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό. Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει ότι θα εξεταστεί και θα ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε πρώτη φάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκε επιφύλαξη, με την κριτική τους να εξαντλείται κυρίως στο ζήτημα να μην αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, άφησε ανοιχτό το θέμα κάποιων αλλαγών στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες με ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι «ο αθλητισμός από τη φύση του προάγει την ευγενή άμιλλα». Τα φαινόμενα της βίας «δημιουργούνται από τη στιγμή που ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές άθλημα, γίνονται πεδίο κερδοφορίας, γίνονται πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμού».

Οπως τόνισε, τα έντονα φαινόμενα της βίας «ξεκίνησαν όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταλλάσσεται σε επαγγελματικό, όταν άρχισε η είσοδος των μεγάλων επιχειρηματιών, όταν άρχισαν να "πέφτουν" τα χοντρά λεφτά από την UEFA, από τις διεθνείς διοργανώσεις, όταν μπήκε στη ζωή μας το στοίχημα». Εκανε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ριζικές λύσεις όσο δεν ξεριζώνεται η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου.

Επίσης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα, αν και «παίρνει ορισμένα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα για την αυστηροποίηση ποινών, έλεγχο, καταστολή, για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ΕΠΟ, τη Δικαιοσύνη, τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας. Τονίζουμε ότι αρκετά από αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και εμείς, ως ΚΚΕ, δηλώνουμε ότι θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «η στάση μας αυτή δεν καθορίζεται από την όποια στάση κρατάει η όποια UEFA και η όποια FIFA». «Δεν θα αναγορεύσουμε αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν υποθάλψει τέτοια φαινόμενα σε τιμητές και κριτές των όποιων αναγκαίων μέτρων πρέπει να παρθούν».

Τόνισε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια μέτρα που, ακόμη κι αν δεν λύνουν το πρόβλημα ριζικά, εντούτοις μπορούν να βάλουν κάποια εμπόδια και τα οποία η κυβέρνηση δεν παίρνει. Ανέφερε για παράδειγμα:

-- Να υπαχθούν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες στο υπουργείο Ανάπτυξης και εκεί να γίνεται ο έλεγχος των περιουσιακών και οικονομικών τους στοιχείων, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις, για εταιρείες που ανήκουν σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κεφαλαιοκράτες.

-- Η κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα, όχι μόνο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σε κάθε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος, είτε εγχώριο είτε διεθνές.

-- Η «απαγόρευση του δανεισμού παικτών σε ομάδες ίδιας κατηγορίας» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ομάδων - δορυφόρων, που υπάρχουν από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σημείωσε ότι τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν τους ενδιαφέρει να είναι γεμάτα τα γήπεδα, γιατί τα κέρδη από την παραοικονομία του ποδοσφαίρου, το στοίχημα, το «ξέπλυμα» κ.λπ., σε μια μικρή αγορά, όπως είναι η Ελλάδα, είναι περισσότερα. Γι' αυτό χρειάζεται ξερίζωμα της επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ επιφυλάσσεται, χωρίς να καταψηφίζει το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ