Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ανάγκη ευρύτατου κοινωνικού κινήματος

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μας βρίσκει και φέτος αντιμέτωπους με μια πολιτική πραγματικότητα που κυριαρχείται από την προσαρμογή της αντιναρκωτικής πολιτικής της χώρας μας στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Στον τομέα της υγείας, αυτή η πολιτική εκφράζεται με τη συρρίκνωση ακόμη και αυτού του αστικού κράτους πρόνοιας, με τις τεράστιες περικοπές των κονδυλίων για την υγεία και την πρόνοια, με την προωθούμενη στο χώρο της υγείας εισβολή των ιδιωτών - επιχειρηματιών. Η αντιναρκωτική πολιτική της ΕΕ κυριαρχείται από τη λογική του «κόστους - ανταποδοτικότητας», του «περιορισμού της βλάβης», της «διαχείρισης» και όχι της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, της «ομαλοποίησης» των κοινωνικών συμπεριφορών διαμέσου της «βιολογικοποίησής» τους, της άσκησης κοινωνικού ελέγχου στα πλαίσια ενός ιδιότυπου «κοινωνικού δαρβινισμού».

Ταυτόχρονα, εκφράζεται και η όξυνση της ταξικής πάλης, η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων του λαού για το δικαίωμα στη δουλιά, στην υγεία, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στις δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στην οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.

Μέσα σ' αυτήν την πολιτική πραγματικότητα, δεν είναι τυχαία η διάσταση που δίνεται σε απόψεις για τα ναρκωτικά, που επικεντρώνονται στη «διαχείριση» της τοξικομανίας, στα ζητήματα της «νομιμοποίησης» ή της «καταστολής», στη χορήγηση όχι μόνο «υποκαταστάτων» από το ΕΣΥ, αλλά και ναρκωτικών ουσιών όπως η ηρωίνη κλπ. Είναι ένας δημόσιος λόγος, που δρα αποπροσανατολιστικά και έχει ως στόχο τη νομιμοποίηση μιας κοινωνικής πραγματικότητας που τη χαρακτηρίζει η σήψη και η παρακμή.

Η ναρκομανία και η διάδοση των ναρκωτικών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζεται και παίρνει επιδημικές διαστάσεις με την είσοδο της ανθρωπότητας στον καπιταλισμό και από αυτή την άποψη εκφράζει μία ακραία μορφή αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Τα αίτια που οδηγούν στα ναρκωτικά δε διαχωρίζονται σε «σκληρά» και «μαλακά». Είναι αίτια κοινωνικά και κατά συνέπεια είναι κοινά για όλες τις «ουσίες». Προσδιορίζουν με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειες φυγής, του νέου κυρίως ανθρώπου, από μια κοινωνία που τον συνθλίβει στις μυλόπετρες της ανεργίας, της ταξικής παιδείας, της φτώχειας, της υποκρισίας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κεντρικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της τοξικομανίας στο επίπεδο της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να έχει ως κυρίαρχο στοιχείο της την πρόληψη και κατά συνέπεια την εξασφάλιση των νομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διαμόρφωση μιας ώριμης και αγωνιστικής προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στον ελληνικό λαό ένα σύνολο θετικών προτάσεων, με τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος.

Η κυβέρνηση, αν και έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης των όρων που θα διασφαλίζουν τις διαδικασίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης χιλιάδων τοξικομανών που δίνουν τη μάχη για τη ζωή, κινείται σε άλλους δρόμους.

Το ΚΚΕ εκτιμάει ότι η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος, που μαζί με το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Η συμμετοχή όλων μας σε αυτή τη μάχη είναι αναγκαία όσο ποτέ.


Ηλίας ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ
Μέλος του τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ