Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ωθηση στη στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με ζητούμενο να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία της Μπολόνια έγινε η 9η - από την έναρξη της διαδικασίας - Συνάντηση υπουργών Παιδείας στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 14 και 15 Μάη. Η ατζέντα της Συνάντησης περιέχει έναν αναθεωρημένο οδηγό πιστωτικών μονάδων και νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση ποιότητας. Η επόμενη Συνάντηση θα γίνει το 2018 στη Γαλλία.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται για ανανέωση του «οράματος» που ενέπνευσε τους προκατόχους τους στην Μπολόνια το 1999, δηλαδή για προώθηση πιο αποφασιστικά του μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης που αρμόζει στη στρατηγική των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ως βασικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια περιγράφονται: Η «ενίσχυση της ποιότητας και της συνάφειας μάθησης και διδασκαλίας» στο πλαίσιο της οποίας δηλώνεται πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η «προώθηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων σε όλο τον εργασιακό τους βίο», υποστηρίζοντας τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση «π.χ. ενδυνάμωση του διαλόγου τους με τους εργοδότες». «Να αρθούν αποκλεισμοί στα συστήματα», «υποστηρίζοντας τα ιδρύματα που παρέχουν μαθησιακές δραστηριότητες σε διάφορους τύπους σπουδαστών, συμπεριλαμβανομένης και της διά βίου μάθησης». Τέλος, «η υλοποίηση των συμφωνημένων δομικών μεταρρυθμίσεων» που χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και για την επιτυχία του. «Κοινή δομή πτυχίων και σύστημα πιστωτικών μονάδων, κοινά στάνταρ και κατευθυντήριες γραμμές, συνεργασία για την κινητικότητα, κοινά προγράμματα και πτυχία είναι τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», σημειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ