Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στόχος η ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Συνέρχεται σήμερα στα Τίρανα της Αλβανίας η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), όργανο των αστικών τάξεων των Βαλκανίων στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συμβιβασμούς ώστε να επιταχύνουν την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων, να επιταχύνουν επίσης την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η SEECP προβάλλεται, από ιδρύσεώς της το 1996, ως το μόνο «γηγενές» σχήμα συνεργασίας, προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (μέλη της είναι οι Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία και Μαυροβούνιο). Από το 2008, αναβαθμίστηκε θεσμικά με την εγκαθίδρυση της Γραμματείας Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC - Regional Cooperation Council), η οποία λειτουργεί στο Σεράγεβο ως επιχειρησιακός βραχίονας (operation alarm) της Διαβαλκανικής. Στόχος του οργάνου, το οποίο διαθέτει 6μελές Γραφείο Συνδέσμου στις Βρυξέλλες, είναι η προώθηση της εξειδικευμένης συνεργασίας μέσω υλοποίησης περιφερειακών προγραμμάτων σε έξι τομείς προτεραιότητας: «Οικονομική & κοινωνική ανάπτυξη, υποδομές, ασφάλεια, δικαιοσύνη & εσωτερικές υποθέσεις, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και κοινοβουλευτική συνεργασία», όλοι τομείς που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο.

Στις 22 Μάη, έγινε προπαρασκευαστική σύσκεψη της σημερινής Συνόδου Κορυφής, πάλι στα Τίρανα, καθώς η Αλβανία ασκεί την προεδρία του SEECP μέχρι τον Ιούνη. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΕ και της Κομισιόν, που βλέπουν στα Βαλκάνια σημαντικά πεδία κερδοφορίας συνολικά για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι «θαλάσσιες πολιτικές», η αλιεία κ.λπ.

Στο κείμενο που καταλήχτηκε προβάλλεται ως προτεραιότητα«η ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές δομές». Επίσης, ότι η ενσωμάτωση στην ΕΕ βοηθά στη «σταθερότητα» της περιοχής και την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Στη σημερινή Σύνοδο την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντής. Λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, απέφυγε τη μετάβαση στα Τίρανα ως ένδειξη ενόχλησης για το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση, με ρηματική διακοίνωση στην ελληνική πρεσβεία, αμφισβήτησε το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να διεξαγάγει έρευνες για φυσικό αέριο στο βόρειο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι η χάραξη του σχετικού θαλάσσιου οικοπέδου πιάνει και χωρικά ύδατα της Αλβανίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ