Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το βασικό επιχείρημα για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, όπως και για την καθιέρωση των υποκαταστάτων - είναι η προστασία του χρήστη απ' τις συνέπειες της φυλακής. «Στις φυλακές μπαίνουν απλοί χρήστες και βγαίνουν ηρωινομανείς» είναι η στερεότυπη έκφραση.

Η άποψη αυτή βρίσκει έδαφος στις αρνητικές πλευρές του σωφρονιστικού συστήματος και των σωφρονιστικών πολιτικών. Ετσι η ανάγκη λήψης ριζικών μέτρων στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος γενικά υποκαθίσταται με την ευκολία της νομιμοποίησης της χρήσης.

Με τη λογική αυτή όμως ακυρώνεται η παιδαγωγική λειτουργία του νόμου που μέσω του δίπτυχου απειλή κύρωσης - προβολή προτύπου συμπεριφοράς πρέπει να αξιοποιηθεί στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά.

Αλλο ζήτημα είναι βέβαια η ευνοϊκή μεταχείριση του χρήστη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρούνται ως μέσο απεξάρτησης οι Φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο ο χρήστης, αλλά λείπουν οι απαραίτητες δομές. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την ευνοϊκή μεταχείριση του χρήστη, ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έκδοση του βουλεύματος (αριθμός 1616/1996) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο «διατάσσει να μην εγγράφεται σε οποιοδήποτε απόσπασμα ή αντίγραφο φύλλου ποινικού μητρώου» η ποινή πρώην χρήστη που απεξαρτήθηκε.

Η ευνοϊκή μεταχείριση του χρήστη να μην παρέχει περιθώρια ώστε αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις να αξιοποιούνται απ' τους εμπόρους ναρκωτικών, όπως συμβαίνει με το άρθρο 9 του νόμου 2721/99.

Στις 25.5.2001 και με αφορμή την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επικέντρωσε ξανά στην πρόληψη, στην απεξάρτηση και την επανένταξη των απεξαρτημένων μέσα από κρατικές δομές και ζήτησε την αλλαγή του νομικού πλαισίου για να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους εμπόρους και να αντιμετωπιστεί, με ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα ο χρήστης, ώστε να μην κλείνεται «στις κοινές φυλακές μαζί με ποινικούς κρατούμενους», αλλά μέσα από ένα δίκτυο ειδικών και σωφρονιστικών - θεραπευτικών καταστημάτων, και με τη βοήθεια ειδικού Σώματος δικαστών, να του «επιβάλλουν» τη μοναδική ποινή: Της... απεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ