Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις στον κλάδο των Τροφίμων

Εργαζόμενοι αντιδρούν στη γενικευμένη απληρωσιά και προετοιμάζονται για απεργία

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση με τη συμμετοχή της κλαδικής Ομοσπονδίας
Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση με τη συμμετοχή της κλαδικής Ομοσπονδίας
Σε απεργία βρίσκονται από τα τέλη Μάη οι εργαζόμενοι στις μονάδες της επιχείρησης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» σε Λάρυμνα και Τραγάνα. Διεκδικούν την καταβολή του μισθού τους και τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών από την εργοδοσία για τις αποδοχές που τους οφείλει από περασμένα χρόνια. Χτες το απόγευμα, αναμενόταν να γίνει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας καταγγέλλει την προσπάθεια της επιχείρησης να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στο ιχθυοτροφείο της Λάρυμνας, μεταφέροντας απεργοσπάστες με κλειστό φορτηγό. «Σωματείο και εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όσο απαιτηθεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών», τονίζει το Σωματείο και καλεί εργατικά συνδικάτα, φορείς και κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των ιχθυοτροφείων.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στελέχη της οποίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους απεργούς. Σε ανακοίνωσή της, θυμίζει τον απεργιακό αγώνα που δόθηκε στις αρχές του έτους στο ιχθυοτροφείο στην Τραγάνα και σημειώνει πως η επιτυχία του «άνοιξε το δρόμο για απεργία όλου του προσωπικού της ανά την Ελλάδα».

Με τετράωρες στάσεις εργασίας απαντούν στην απληρωσιά και οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΖΑΒΕΛ» στην Εύβοια. Η κινητοποίηση ξεκίνησε τη Δευτέρα, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που έγινε την Κυριακή.

Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο προκήρυξε επίσης 24ωρη απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για αγωνιστική κινητοποίηση με αιχμή την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τέλος, το σωματείο συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στη Χαλκίδα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Την ίδια ώρα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές εδώ και ένα χρόνο έχει αφήσει τους εργαζόμενους η επιχείρηση «Κελαϊδίτης και Σία ΑΕ», με έδρα την Εύβοια. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει καλέσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, η συγκεκριμένη επιχείρηση από τον Ιούνη του 2014 δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να είναι «ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΙΚΑ στο νομό της Εύβοιας με χρέη που ξεπερνάνε τα 10 εκατομμύρια ευρώ!».

Υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2013 η εργοδοσία επέβαλε μειώσεις, παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που μέχρι σήμερα διεκδικούν την ανάκλησή τους. «Μεγάλη πρόκληση είναι και το ότι χρωστάει δεδουλευμένες αποδοχές μέχρι και έξι μήνες σε μετανάστες συναδέλφους», αναφέρει και καταγγέλλει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ιδρύσει και άλλη εταιρεία, την «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», δρομολογώντας «επικίνδυνα σενάρια για το σύνολο το δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τέλος, τη συμμετοχή τους στην απεργία του κλάδου, όταν αυτή κηρυχθεί από την Ομοσπονδία, για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποφάσισε μετά από Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ. Επίσης, η συνέλευση πήρε απόφαση για συμμετοχή του σωματείου στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη και για προετοιμασία για απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ