Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Χικμέτ

Το επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ έρχεται το Σαββατοκύριακο 13 - 14 Ιούνη, σαν κορύφωση μιας σειράς «παρελθόντων» κύκλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (κινηματογραφικές προβολές ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στην «Αλκυονίδα», μουσική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με θέμα μελοποιημένη ποίηση Χικμέτ, από τον ίδιο και τον Μάνο Λοΐζο) αλλά και κάποιων «μελλοντικών», που πρόκειται να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 8 το βράδυ θα λάβει χώρα στον Περισσό, συναυλία με μελοποιημένη ποίηση Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, μεταξύ αυτών και του γνωστού στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Τη συναυλία θα πραγματοποιήσει τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης «Ναζίμ Χικμέτ», με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ανήμερα της έναρξης του Συνεδρίου, το Σάββατο 13 Ιούνη στις 10 το πρωί, τιμώντας τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, επταμελής θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» θα παρουσιάσει την παράσταση «Τάνια». Πρόκειται για δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», έργο που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται το βασικότερο, ίσως, έργο του Τούρκου ποιητή που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και παραμένει έτσι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Η «Τάνια» δεν είναι παρά ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη θρυλική Σοβιετική Κομσομόλα Ζόγια που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό αγώνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Τέλος, την επομένη, Κυριακή 14 Ιούνη, στο «κλείσιμο» του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Παράσταση με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς, βασισμένη σε γράμματα του Ναζίμ Χικμέτ από τη φυλακή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ