Κυριακή 7 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Στα όρια ασφαλείας όλες οι κλινικές

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές εξουθενώνουν το προσωπικό και ταλαιπωρούν τους ασθενείς

Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Τα επείγοντα του χειρουργικού στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έκλεισαν μέχρι και τις 27 Μάη και το διάστημα αυτό εξυπηρετούνταν μόνο τα τακτικά περιστατικά. Και αυτό γιατί έχει μείνει μόνο με τρεις μόνιμους γιατρούς και δύο ειδικευόμενους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες.

Τις προηγούμενες μέρες, λουκέτο μπήκε και στην Ψυχιατρική κλινική (20 κλίνες) του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης. Οι δύο ειδικοί γιατροί που έμειναν, μετά τη λήξη της θητείας μίας επικουρικής γιατρού, έχουν συμπληρώσει ήδη το μέγιστο των εφημεριών που μπορούν να κάνουν από τις 18 Μάη. Ο διευθυντής της κλινικής είχε προειδοποιήσει εδώ κι ένα μήνα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 3η ΥΠΕ για το πρόβλημα που θα προέκυπτε στη λειτουργία της κλινικής, που είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία και περιλαμβάνει τέσσερις δομές (Ψυχαργώς, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική).

Λύση, όμως, δε δόθηκε. Μόνο όταν οι δύο γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν νέα περιστατικά, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση της κλινικής και τη φυσική τους εξόντωση, και μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η 3η ΥΠΕ αποφάσισε να στείλει γιατρούς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από το Νοσοκομείο της Φλώρινας, για να καλύψει τη λειτουργία της Κλινικής μέχρι το τέλος του μήνα. Παρέμβαση που βεβαίως δε λύνει το πρόβλημα.

Τόσο στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης, όσο και στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Ολες σχεδόν οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, με ελάχιστο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται είτε με επικουρικούς (συμβάσεις ενός έτους), είτε με γιατρούς που εργάζονται με μπλοκάκι (εφτά γιατροί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική απόφαση για την απασχόλησή τους) και κυρίως με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, αγροτικά ιατρεία και από άλλα νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές βάρδιες, ενώ τα ρεπό και οι άδειες δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς δεν έχει επίδραση μόνο στους ίδιους, αλλά και στην αποτελεσματικότητα με την οποία ασκούν το έργο τους, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν.

Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «voucher», είτε από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, οι τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους, που απασχολούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους, με μισθούς πείνας.

Με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας προσλήψεις γιατρών, διασωστών, δημιουργία νέων σταθμών και εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ