Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο

«MELLON»: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Mellon», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν είναι η επαναφορά του μισθού στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το 2013, όταν έγιναν μειώσεις 11%, και η ένταξη όλων των εργαζομένων στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγγέλλει τις ενέργειες της εργοδοσίας, που δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού, ρωτώντας τους εργαζόμενους ποιος θα απεργήσει και ποιος όχι. Η στάση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο χώρο δουλειάς, επισημαίνοντας στους εργαζόμενους ότι η απεργία είναι δικαίωμα όλων. Τον αγώνα τους στηρίζει το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

«ΕΡΓΑΝΗ»: Εποχική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης και «ευελιξία» σε υψηλά ποσοστά καταγράφει και το Μάη το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με σχεδόν μία στις δύο νέες συμβάσεις να είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης τον περασμένο Μάη, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 214.031, ενώ οι αποχωρήσεις σε 127.885, παρουσιάζοντας θετικό ισοζύγιο κατά 86.146 θέσεις. Σημειώνεται ότι το ίδιο θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων και τον αντίστοιχο μήνα του 2014, κατά 59.470 θέσεις. Οι νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας ήταν μόλις κατά 51,68% πλήρους απασχόλησης, με 33,97% μερικής και 14,35% εκ περιτροπής. Ενδεικτικό, επίσης, της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αύξηση των συμβάσεων, είναι το γεγονός ότι από τις 86.146 επιπλέον συμβάσεις το Μάη, οι 66.690 συμβάσεις έγιναν στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «GELINA»: Από νωρίς χτες το πρωί, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μαζί με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «GELINA», έδωσαν τη μάχη της εξόφλησης των δεδουλευμένων με 24ωρη απεργία. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων, τα οποία τους οφείλονται από την επιχείρηση, ακόμη και από προηγούμενες χρονιές. Ο αγώνας τους συνεχίζεται αύριο, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται με κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

«EUROMEDICA»: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα να μπει τέρμα στην απλήρωτη εργασία, οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica». Την Τρίτη 16 Ιούνη, προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. έως 11 π.μ.) στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου και συγκέντρωση έξω από την κλινική, με απόφαση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. Αύριο, Πέμπτη, θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, με το δικό τους μπλοκ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Μάη, εργαζόμενοι του ομίλου «Euromedica» προχώρησαν σε παράλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κλινικές σε Αθήνα και Λάρισα. Ακολούθησε σύσκεψη στις αρχές Ιούνη με το κλαδικό σωματείο και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Απεργούν, σήμερα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μεταφέρει τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών καλεί τους φαρμακοποιούς να πάρουν μέρος στην απεργία με το δικό της πλαίσιο, που αντιπαρατίθεται συνολικά στην πολιτική της απελευθέρωσης στο χώρο των φαρμακείων, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι άρρωστοι θα εξυπηρετηθούν απ' τα εφημερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία.

ΠΑΓΝΗ: Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πραγματοποιεί δίωρη στάση εργασίας (8-10 π.μ.), αύριο, για όλους τους εργαζόμενους και συγκαλεί Γενική Συνέλευση, καθώς η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι πλέον επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Επίσης, το Σωματείο των Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει αύριο στο συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας μαζί με άλλα συνδικάτα, συλλογικότητες, Επιτροπές Αγώνα και Λαϊκές Επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ