Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το ξεπούλημά της

Ανοίγει και επίσημα, ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ - πωλείται από το 26 ως το 66% του μετοχικού της κεφαλαίου - με την αξιόλογη «προίκα» της τράπεζας

Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», χτες η κυβέρνηση, άνοιξε το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της ΕΤΒΑ αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα και στον ελληνικό Τύπο, ούτως ώστε τα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα να βάλουν στο χέρι ακόμη μια ελληνική τράπεζα, που τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέη της πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ καταρτίστηκε από το διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο JP Morgan, που έχει προσληφθεί για να ιδιωτικοποιήσει την τράπεζα, ορίζει ως βασική προϋπόθεση, πως οι υποψήφιοι αγοραστές θα υποβάλουν προσφορά για την εξαγορά τουλάχιστον του 26% του μετοχικού κεφαλαίου, έως και το 66% που σήμερα κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Ο χρόνος για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, ορίζεται από σήμερα, μέχρι και τις 16 Ιούλη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της γενικής ετήσιας συνέλευσης της ΕΤΒΑ, πέραν της πώλησης, θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας και συγχώνευσης με άλλη τράπεζα.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΕΤΒΑ, όπως εδώ και καιρό έχει δρομολογηθεί, απεμπλέκεται από όλες τις δραστηριότητές της, που δε σχετίζονται με τον τραπεζιτικό - πιστωτικό τομέα. Ετσι, υλοποιείται η απόσχιση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για την πώληση του Σκαραμαγκά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να μην παραταθεί η ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές, που έχει οριστεί για τις 9 Ιούλη. Οι υποψήφιοι αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν να παραταθεί η ημερομηνία μέχρι το τέλος Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ