Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασιών συνέχεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά στην Τουρκία, όπου την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής, αναμένεται να ξεκινήσει η διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης, με πρώτο το AKP να αναλαμβάνει τη σχετική εντολή από τον Πρόεδρο της χώρας. Αν και τις πρώτες βδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας φαινόταν το πιο πιθανό σενάριο, πλέον δεν αποκλείεται η νέα προσφυγή στις κάλπες. Ενδεχόμενο το οποίο έθιξε με πρόσφατες δηλώσεις του και ο Ρ. Τ. Ερντογάν, προκαλώντας την αντίδραση πολλών, που τον κατηγόρησαν ξανά για «ανάμειξη» στην πολιτική ζωή. Αν μη τι άλλο πάντως, οι συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις και παροτρύνσεις των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας επιβεβαιώνουν πόσο εντατικά είναι τα «παζάρια», πόσο έντονες είναι και οι διεργασίες στο εσωτερικό της ίδιας της αστικής τάξης.

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του HDP ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, πρώην αντιπρόεδρο και ιδρυτικό στέλεχος του AKP, χτες το CHP έχρισε υποψήφιό του για την ίδια θέση τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ. Υποψήφιος του MHP για την ίδια θέση θα είναι ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και κοινός υποψήφιος των CHP - MHP για τις περσινές προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος του AKP δεν είχε γίνει γνωστός μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Οσον αφορά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, προβλήθηκε ιδιαίτερα η επιλογή ορισμένων βουλευτών (από CHP και ΗDP) να μνημονεύσουν (υψώνοντας την αριστερή γροθιά τους), στη διάρκεια της ορκωμοσίας τους, τις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει το 2013, με αφορμή τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του πάρκου Γκεζί. Ανάμεσά τους και ορισμένοι που θεωρήθηκαν πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων, των οποίων η συμπαράταξη με κόμματα «αντίπαλα» του AKP είναι ενδεικτική του πώς τα γεγονότα του 2013 έδωσαν ώθηση στην ίδια την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Στο μεταξύ, όσο η τουρκική πλουτοκρατία αναζητά τους καλύτερους διαχειριστές της εξουσίας της, η εργατική τάξη συνεχίζει να «φορτώνεται» τις συνέπειες της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας. Ετσι, χτες, η αυτοκινητοβιομηχανία «Tofas» προχώρησε στην απόλυση 142 εργατών, που σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», είχαν πρωτοστατήσει στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι κι αυτό ένα μήνυμα στους εργάτες για το ότι, όποιος κι αν επικρατήσει στα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση, οι καπιταλιστές θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ