Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Πλήρη δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών ζήτησε το ΚΚΕ

Eurokinissi

Κοκορομαχίες, αντιπαραθέσεις, εθνικιστικά παραληρήματα, όλα με στόχο να αποπροσανατολιστεί ο λαός από την ουσία, δηλαδή ότι συγκυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που έχει γεμίσει τις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου με πτώματα προσφύγων και μεταναστών, κυριάρχησαν χτες στη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και άλλων διατάξεων που αφορούν τους μετανάστες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής θα γίνει σήμερα το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτηση της ΝΔ.

Το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια συνοπτικά τροποποιεί προς το χειρότερο τον προηγούμενο νόμο 3838/2010 (νόμος Ραγκούση), προσαρμόζοντάς τον στην αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ (460/2013), που τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Ετσι, καταργείται η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις που αφορούν τη νόμιμη παραμονή των γονιών, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

Ενσωματώνει την Οδηγία 2011/98/33 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση κεφαλαίου, κρατών - μελών και ΕΕ για απόλυτη σύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και την Οδηγία 2014/36/ΕΕ για τους εποχικούς μετανάστες, προκειμένου να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Χαρακτηριστικά, ο εργοδότης απαλλάσσεται ουσιαστικά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κατάλυμα στον εργαζόμενο, η υποχρέωση του εργοδότη να προκαταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του μετανάστη για δύο μήνες, περιορίζεται στον ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να τις εισπράξει από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις του (ασφάλιση, φορολογία, μισθός κ.λπ.) τότε ανακαλείται η θεώρηση εισόδου, δηλαδή την πληρώνει ο μετανάστης!

Παρ' όλα αυτά από τους ΑΝΕΛ δηλώθηκε ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο γιατί την «ιθαγένεια δεν την οφείλουμε στους μετανάστες», κάτι με το οποίο συμφώνησε και η ΧΑ, η οποία επίσης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα «δεδηλωμένης», δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, κάτι που ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, απέρριψε ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ επειδή δεν «στηρίζει την κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης και μάλιστα όταν κάποιοι κύκλοι θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αποκαλύπτοντας τη «συμπαιγνία», ανέφερε ότι η αιτία της «έκρηξης του μεταναστευτικού προβλήματος οφείλεται, πρώτον, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τους οποίους εξαπολύουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, «που εσείς όλοι υπερασπίζεστε» και που «ψηφίζετε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και με τα δυο σας χέρια» και «εδώ πρέπει να κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για τη νέα βάση του ΝΑΤΟ που ετοιμάζει στην Κάρπαθο. Δεύτερη αιτία είναι «η ληστρική εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο. Χώρες παράδεισοι και κόσμος νηστικός. Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Τι θέση παίρνετε πάνω σε αυτό; Ολοι είστε με το καπιταλιστικό σύστημα».

Σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις και τη διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, τονίζοντας πως θα είναι «λαιμητόμος για το λαό», προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα «λέτε στο λαό ότι δεν έχει άλλο δρόμο εκτός από την ΕΕ. Εκεί συναντιέστε όλοι. Καλείτε το λαό να υποταχτεί στη βαρβαρότητα». Μόνο το ΚΚΕ «του λέει να μη φοβάται. Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, αυτός παράγει τον πλούτο και πρέπει να τον διεκδικήσει». Δύο είναι οι δρόμοι για το λαό, σημείωσε, «ο ένας είναι αυτός της υποδούλωσης», όπου τον καλούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. «Ο άλλος είναι της πραγματικής αξιοπρέπειας, που σημαίνει ότι αυτός που παράγει τον πλούτο τον κατέχει κιόλας, διευθύνει την οικονομία, τη σχεδιάζει σε όφελος του λαού και όχι σε όφελος των μονοπωλίων. Γι' αυτό καλούμε το λαό να ανοίξει το δρόμο, να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ - παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει - με το ταξικό λαϊκό κίνημα, να φτιάξει μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, που μπορεί να είναι πανίσχυρη, αυτή φοβούνται και αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «το Κόμμα μας τοποθετείται με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων μεταναστών και των παιδιών τους, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν έστω και ορισμένα από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγχρόνως, αποκαλύπτει, αντιμάχεται και καταγγέλλει τις φιλεργοδοτικές, αντεργατικές ρυθμίσεις του». Επισήμανε ότι θέση του ΚΚΕ είναι πλήρη δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάλογα με το καθεστώς νομιμότητας των γονιών τους, εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων όπου κατοικούν τα παιδιά, αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν.

Το λόγο πήρε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή ακριβώς που παράγει μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους εισάγει και εξάγει - ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου - ως φθηνά εργατικά χέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ