Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθρώπινη «αλυσίδα» για την αργία της Κυριακής

Στον αποκλεισμό του καταστήματος «Virgin»,  προχωρούν εργαζόμενοι και έμποροι

Με τον αποκλεισμό του καταστήματος «Virgin», σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 23 Γενάρη, θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταργήσουν στην πράξη τα επικίνδυνα σχέδια που βάζουν στο στόχαστρο κεκτημένα δικαιώματα.

«Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές και τα συμφέροντα των πολυεθνικών του εμπορίου, που εισβάλλουν στην ελληνική αγορά με στόχο να τη μονοπωλήσουν, βασιζόμενες σε διευρυμένο ωράριο, αθέμιτο ανταγωνισμό και καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας». Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από την πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι φορείς εργαζομένων και εργοδοτών στο χώρο του εμπορίου για να εξηγηθεί η αντίθεση των φορέων αυτών στις πρόσφατες αποφάσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης που καταργούν στην ουσία την Κυριακάτικη αργία.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης το ΕΚΘ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Κρεοπωλών και εκπρόσωπος των επαγγελματιών Επανωμής. Από τους εκπροσώπους όλων των φορέων, τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του κοινού αγώνα ενάντια στις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισαν, αποφάσεις του Νομάρχη, Κ. Παπαδόπουλου, που αποβλέπουν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, κατ' απαίτηση των ιδιοκτητών των μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Είναι φανερό, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επαγγελματιών ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα πολλών μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που δεν είναι δυνατό να εργάζονται προσωπικά 72 ώρες την εβδομάδα και ούτε έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου εξοντωτικού ωραρίου.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με το Νομάρχη στις 12 Γενάρη, στην οποία συμμετείχαν 15 φορείς εργαζομένων, επαγγελματιών και εργοδοτών στον τομέα του εμπορίου, οι οποίοι υπέγραψαν κοινό ψήφισμα με το οποίο απαίτησαν την ανάκληση των παράνομων αποφάσεων του Νομάρχη και την εφαρμογή της κοινής απόφασης 1162/97 που ορίζει την Κυριακή ως αργία για όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Εξηγήθηκε ακόμα ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης που δε συμμετείχε στο κοινό διάβημα, συμφωνεί με την κοινή θέση των άλλων φορέων αλλά θέλει να ενεργεί στο θέμα ξεχωριστά και ήδη έχει υποβάλει μήνυση στα καταστήματα «Virgin» που παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές και αργίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ