Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους αιτούντες φοιτητές

Το δικαίωμα στη στέγαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση επανέρχεται για άλλη μια φορά - με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών ΑΤΕΙ Θεσσαλίας - καθώς μόνο το 2% των φοιτητών τελικά διαβιώνουν σε εστίες.

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού για τους σχεδόν 15.000 ενεργούς φοιτητές διαθέτει 337 δωμάτια σε 8 αυτόνομα κτίρια, συνολικής δυναμικότητας 493 κλινών, ποσοστό 3,19%, για τους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν στέγη στις εστίες. Από τα 337 δωμάτια τα 182 είναι μονόκλινα σε εστίες οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του ιδρύματος.

Από το σύνολο των 493 κλινών, για τις ανάγκες στέγασης διατίθενται οι 477 κλίνες κάθε ακαδημαϊκό έτος. Οι υπόλοιπες διατίθενται για φοιτητές από το πρόγραμμα ERASMUS και επισκέπτες καθηγητές. Από τις 477 κλίνες ένα ποσοστό 20% κρατείται για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος θα δοθούν 188 κλίνες θηλέων και 188 αρρένων (376 κλίνες) για τους ήδη φοιτούντες και οι υπόλοιπες 103 στους πρωτοετείς που θα κάνουν αίτηση το Σεπτέμβρη. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 είναι 479 για 376 θέσεις. Από αυτές οι 348 πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας εστιών, 120 τις έχουν αξιολογήσει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και 11 αιτήσεις κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Δηλαδή, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα μείνουν εκτός εστιών 101 φοιτητές του ΤΕΙ, αρκετοί από αυτούς με δεδομένο ότι έχουν τα κριτήρια που βάζει ο αντιδραστικός, εισπρακτικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών. Βέβαια, σε αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζονται εκείνοι που αποτρέπονται, όπως οι φοιτητές που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία αίτησης, γνωρίζοντας ότι τα αντιλαϊκά κριτήρια της εφαρμοζόμενης πολιτικής δε θα την κάνουν δεκτή.

«Με το νόμο - πλαίσιο η παράδοση των εστιών σε ιδιώτες είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και το πέρασμα της λειτουργίας των εστιών στα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα έχουν φέρει μια σειρά δυσλειτουργίες στην καθημερινή λειτουργία τους. Ηδη, τεχνική υπηρεσία, με μαστόρους, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δεν έχουμε κι αφού μαζευτούν οι βλάβες έρχονται εξωτερικοί συνεργάτες για την επιδιόρθωσή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΤΕΙ ψήφισε μονομερώς έναν αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας με εισπρακτικό χαρακτήρα. Ηδη έχει επιβληθεί, και μάλιστα ως αναγκαία, η καταβολή συμμετοχής «για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της καθαριότητας». Το ύψος πληρωμής διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του δωματίου (μονόκλινο ή δίκλινο), το κτιριακό συγκρότημα και την κατηγορία των στεγαζόμενων (φοιτητές, ERASMUS, ΑμεΑ).

«Καλούμαστε για το νέο ακαδημαϊκό έτος να πληρώνουμε το χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ έκαστος φοιτητής για το δίκλινο προκειμένου να παραλάβουμε το κλειδί», καταγγέλλει ο Σύλλογος και καλεί τους φοιτητές να αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι προκειμένου να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου. Ηδη έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις κι απαιτούν την κάλυψη όλων των αιτούντων για στέγαση, οι πρόσθετες ανάγκες να καλυφθούν με ευθύνη του ΤΕΙ. Την άμεση κατάργηση στο χαράτσι καθώς και του υπάρχοντος αντιδραστικού κανονισμού. Αιτήματα αιχμής δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ