Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα περιεχόμενα της εξαιρετικής έκδοσης
Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Το εργοστάσιο και μπροστά ΕΛΑΣίτες
Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Το εργοστάσιο και μπροστά ΕΛΑΣίτες
  • 1ο Κεφάλαιο: Η άνοδος του Χίτλερ στη Γερμανία. Σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που έφεραν το 1933 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ στην εξουσία, ως αφετηρία στα δεινά της ανθρωπότητας που προκάλεσε ο φασισμός.
  • 2ο Κεφάλαιο: Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του '40-'41, η κατοχή και η εθνική αντίσταση. Η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο, η στάση του φασίστα γερμανόφιλου Μεταξά. Η ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, η δράση τους και απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού.
  • 3ο Κεφάλαιο: Οι θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα. Οι μαθητές γράφουν για το ολοκαύτωμα στο Μονοδέντρι το 1943. Παίρνουν συνέντευξη από την μαχήτρια του ΔΣΕ Αλεξάνδρα Πλατατζή - Οικονομάκου που συγκλονίζει: «Κάθε φορά που βλέπω κουκούλες θυμάμαι εκείνες τις εποχές. Ετσι έμπαιναν στα σπίτια μας. Εσπασαν της μάνας μου τα δυο χέρια, της αδελφής μου το κεφάλι (...)». Μιλούν για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και παραθέτουν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, ενώ γράφουν και για τη δική τους εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα και για τις εντυπώσεις τους από αυτή. Μιλούν για τη ματωμένη Πρωτομαγιά του '44 και την επίσκεψή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής παραθέτοντας και το ποίημα του Κ. Βάρναλη για τους 200 εκτελεσμένους. Κάνουν αναφορά στο ολοκαύτωμα του Διστόμου.
  • 4ο Κεφάλαιο: Το Κερατσίνι, η Κοκκινιά και το Πέρασμα στον αγώνα. Οι μαθητές παίρνουν συνέντευξη από τον 87χρονο Στέλιο Διαβολάκη που τους μιλά για την ένταξή του και τη δράση του στην ΕΠΟΝ. Παραθέτουν ακόμα αφηγήσεις του Μιχάλη Μάλλη για τα συνθήματα στους δρόμους, το «χωνί», την οργάνωση του ΕΛΑΣ, τα προβλήματα, τις μάχες, τον οπλισμό του 1ου τάγματος του ΕΛΑΣ στο Κερατσίνι.
  • 5ο Κεφάλαιο: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η επίσκεψη των μαθητών στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, τα γεγονότα πριν τον αιματοβαμμένο Αύγουστο του '44, το χρονικό του Μπλόκου, η θυσία της Διαμάντως Κουμπάκη είναι οι ενότητες που συνθέτουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
  • 6ο Κεφάλαιο: Η μάχη της Κοπής και η μάχη της Ηλεκτρικής. Σύντομη ιστορική αναφορά σε δύο σημαντικά γεγονότα. 12 Οκτώβρη 1944: Η μάχη της Κοπής όπως τη διηγήθηκε στον Μιχάλη Μάλλη ο καπετάνιος Αριστόδημος Μιχελιδάκης - Φασουλάκης. Η μάχη της Ηλεκτρικής: 13 Οκτώβρη 1944. Πλούσιο υλικό από τις αφηγήσεις των: Αντώνη Αντύπα διοικητή του 1ου Λόχου του ΕΛΑΣ, Βασίλη Λαγωνίκα, Μιχάλη Μάλλη. Ο επίλογος της μάχης, η σημασία της σύμφωνα με τον Νίκανδρο Κεπέση, μνήμες κατοίκων και η επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης παρατίθεται συνέντευξη - «μάθημα ζωής» με τον Πέτρο Μακρή, τον τελευταίο εν ζωή μαχητή από τη μάχης της Ηλεκτρικής, όταν έκαναν την έρευνά τους τα παιδιά. Δυστυχώς, ο Π. Μακρής πέθανε πριν από λίγες μέρες, γεμίζοντας με θλίψη και πείσμα μαθητές, εκπαιδευτικούς κι όσους τον γνώρισαν.
  • 7ο Κεφάλαιο: Αγωνιστές που έπεσαν στο Κερατσίνι. Μιχάλης Καράβελλας. Βενιζέλος Πασαλής, Σοφρόνης Αξιώτης. Αννα Παυλάκου - Θωμάκου. Κώστας Φωτάκης. Για όλους αυτούς οι μαθητές παραθέτουν τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.
  • 8ο Κεφάλαιο: Απόστολος Δούκας ή Δαίμονας. Ενας Κερατσινιώτης σαμποτέρ. Η ιστορία ενός Ελληνα σαμποτέρ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 9ο Κεφάλαιο: Ομηρος GR32361. Οκτώβρης 1944. Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, κάποιοι δίνουν ακόμα τη μάχη της επιβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του φασισμού κάπου στην Ευρώπη. Συγκλονιστικές μνήμες του Μιχάλη Γεωργαλά αποτυπώνουν πιστά τη φρίκη του Νίενγκαμε.
  • 10ο Κεφάλαιο: Η δικτατορία των Συνταγματαρχών. Οι μήνες και τα χρόνια που ακολουθούν αποδεικνύονται πέτρινα. Η Ολγα Ζαζοπούλου παραχωρεί συνέντευξη στους μαθητές για αυτά τα πέτρινα χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ