Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέτρος Μπούκουρας
Πέτρος Μπούκουρας
Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, η σύζυγός του Χρυσάνθη και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1938, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920.

Επαψε να ζει πριν από 7 χρόνια, την 1η Ιούλη 1994.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Η συντρόφισσά του Πόπη Τσουκαλά

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ο οικοδόμος Δημήτριος Δαβάκης από την Ανω Κώμη Κοζάνης πρόσφερε στην ΚΟ Κοζάνης 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, από τα Μόρια Μυτιλήνης, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο χρόνο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, έζησε και δούλεψε ως μετανάστης στη Φύρτη Γερμανίας. Συμμετείχε ενεργά στο μεταναστευτικό και το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Νυρεμβέργης - Φύρτης πρόσφερε, μέσω ΝΕ Γερμανίας, 200 γερμανικά μάρκα στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1923 στη Βουλγαρία. Το 1924 η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Ηταν ράφτης από τους καλύτερους στην περιοχή. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο τους επιδρομείς το 1940 και στην Κατοχή, με την ίδρυση του ΕΑΜ, ήταν παρών. Πήρε μέρος σε μάχες ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Βούλα Μπαζίγου - Γαλύφα
Βούλα Μπαζίγου - Γαλύφα
Μετά την Απελευθέρωση επέστρεψε στο χωριό του, αλλά είχε γίνει στόχος των τρομοκρατών. Εκαψαν το σπίτι του, ενώ ο αδελφός του πιάστηκε, φυλακίστηκε και στάλθηκε εξορία. Ο Θόδωρος Παυλίδης αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πολέμησε παλικαρίσια στο Γράμμο και στο Βίτσι, τραυματίστηκε επανειλημμένα και το ένα χέρι του έμεινε ανάπηρο. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, μετά το τέλος του εμφύλιου, έζησε στο Πιτέστι, στο Βαλτσέλι και στην Οράντεα. Και στις τρεις αυτές πόλεις δούλεψε σε εργοστάσιο έτοιμων ενδυμάτων ως διευθυντής. Διακρίθηκε για την εργατικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης. Του απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις

Στη Ρουμανία παντρεύτηκε την Αθηνά Βασιλείου και απέκτησαν δύο κόρες.

Με τον επαναπατρισμό τους το 1984, εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μοναστήρι.

Το μνημόσυνό του θα γίνει στην επόμενη Κυριακή, 8 του Ιούλη, στην εκκλησία του χωριού του, μετά τη λειτουργία.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αθηνά Παυλίδη και οι κόρες του Δήμητρα και Βαγγελίτσα προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από τα Κουφάλια, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική δράση του «τιμήθηκε» με φυλακές και εξορίες από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις.

Πέθανε στις 15 Ιούνη 1982.

Η γυναίκα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, πέθανε το 1986.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους Σοφία, Ευανθία και Κώστας προσφέρουν 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουφαλίων.

* * *

Φωτ.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ γεννήθηκε στις 2 Ιούνη 1956 στο Γέσενικ της Τσεχοσλοβακίας από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι καταγόταν από το χωριό Υψηλό Καστοριάς.

Πέτρος Γιαλής
Πέτρος Γιαλής
Με την επιστροφή του στην πατρίδα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως υδραυλικός.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η μητέρα του Δέσποινα

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜ. ΜΙΧΟΛΟΥ. Γεννήθηκε στον Αγιο Παντελεήμονα Πιερίας το 1923. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, μετά την απελευθέρωση κυνηγήθηκε και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στη μάχη στο Καρπενήσι και τραυματίστηκε. Τραυματίστηκε για δεύτερη φορά στη μάχη του Βάλτου Ευρυτανίας.

Εκλέχτηκε επανειλημμένα πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Πλαταμώνα.

Στη μνήμη του οι Διονύσης Τσιλινίκος και Νικόλαος Κατσαντώνης από τον Πλαταμώνα πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 8 Μάη 2001 έπαψε να χτυπά η καρδιά της αγαπημένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Ορτάκειο Θράκης. Μετά το 1920 εγκαταστάθηκε στο Κυριάκι Εβρου. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Βενετιάδη.

ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, το 1946 πιάνεται και στέλνεται εξορία. Αφέθηκε ελεύθερη το 1948. Αμέσως εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Στα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, συνάντησε τον άντρα της και την κόρη της.

Επαναπατρίστηκε το 1983. Ζούσε με την οικογένειά της στις Συκιές Θεσσαλονίκης.

Η γιαγιά Ελένη ήταν άξιος και δυνατός χαρακτήρας. Αγωνιζόταν για τη ζωή. Ποτέ δεν απελπίστηκε και πάντα μετέδιδε στους γύρω της αγάπη για τη ζωή και αγώνα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο γαμπρός της Αργύρης

Οι εγγονές της Ελένη και Σμαράγδα

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΒΟΥΛΑΣ ΜΠΑΖΙΓΟΥ, προσφέρω στην ΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς - Αγ. Σοφίας 20.000 δρχ. για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Σπύρος Τσουκαλάς
Σπύρος Τσουκαλάς
Ξένια Μπαζίγου

* * *

Φωτ.3

Στις 2 Ιούνη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΠΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ από τα Παλατίτσια Βέροιας και στη μνήμη των πατριωτών που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη και τη δημοκρατία, προσφέρω 10.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ.

Μαρία Μπουλά

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη των παλαίμαχων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. για τους αγώνες του για ένα ισχυρό Λαϊκό Μέτωπο προς όφελος των εργαζόμενων.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

Στη μνήμη του φίλου μας και αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΙΖΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θρακομακεδόνων, 20.000 δρχ.

Ασημίνα και Βενιζέλος Προέδρου

* * *

Φωτ.

Στις 29 Ιούνη συμπληρώθηκαν 9 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πιστού αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ, ΝΙΚΟΥ ΚΛΙΟΥΜΗ από το Μαυρονόρος Ιωαννίνων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Πύρος Σύψας
Πύρος Σύψας
Νίκος μας η οικογένειά μας δε σε ξεχνάει.

Τα αδέρφια του

* * *

Φωτ.3

Ο Αλέκος Μπεράτης από το Φύλλο Καρδίτσας προσφέρει στη ΝΕ Καρδίτσας 10.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΡΑΤΗ και των αδελφών του ΒΑΓΓΈΛΗ και ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΜΠΕΡΑΤΗ.

Ο Γιάννης Μπεράτης πέθανε το 1952 από τα βασανιστήρια και τις στερήσεις, που του επέβαλε η παράταξη των «νικητών» και από την πίκρα για το χαμό των δύο γιων του.

Ο Βαγγέλης Μπεράτης στις 8 Μάη 1945 δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες του χωριού του με την κατηγορία ότι υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή και ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Ο Μιλτιάδης Μπεράτης, μαχητής του ΔΣΕ, υπηρετούσε στο Ιππικό του Γαζή.

Επεσε το 194 πολεμώντας για τη δημοκρατία την ειρήνη.

* *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ και για την ονομαστική γιορτή του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του Λαμπρινή Γιαλή

Τα παιδιά του Εύα και Αντρέας

  • Επίσης στη μνήμη του Πέτρου Γιαλή η Γεωργία Κιντή πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μου ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΓΟΥΡΑΚΗ, αγωνίστριας για κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

Σωκράτης Γεωργιάδης

* * *

Φωτ.

Γιώργος Μπαζίγος
Γιώργος Μπαζίγος
Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε για το μεγάλο και χωρίς επιστροφή ταξίδι, το Πάσχα του 2001, γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Δωρίδας το 1919. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Το σπίτι του, τόσο στην Κατοχή, όσο και στον εμφύλιο, ήταν το στέκι πολλών παράνομων και νόμιμων αγωνιστών. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο, φιλοξενία, αλλά και τρόπο να συνδεθούν με τις οργανώσεις και τα ένοπλα τμήματα.

Μετά την Απελευθέρωση γεύτηκε τις φυλακές και τα στρατόπεδα εξορίας.

Μετά τον εμφύλιο παντρεύτηκε την Κωστία Παναγ. Τσούστα και είχαν δύο παιδιά. Ολο το Λιοκασταίηκο σόι πήρε μέρος στους αγώνες του λαού.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της δωρικής γης που τον σκεπάζει.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Γαλατσίου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του και εύχομαι κουράγιο στην Κωστία και τα παιδιά τους.

Νίκος Ηλιόπουλος - Βέττας

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 16 μήνες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ,

Στη μνήμη του και για τη γιορτή του η συντρόφισσά του Λόλα προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του αείμνηστου αγωνιστή και πολυαγαπημένου μου πατέρα ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΤΖΕΛΟΥ, οπαδού και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 20 Μάη 2001, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Σωκράτης Μπέτζελος από το Γκρίμποβο

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και αξιωματικός του εφεδρικού ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Θα τον θυμάμαι πάντα.

Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟ Μαγνησίας 10.000 δρχ.

Ευαγγελία Γούση - Ξάνθου

  • Ο αξέχαστος παλαίμαχος αγωνιστής Γιάννης Γούσης μετεκτοπισμένος στην Αθήνα, με τα άρθρα και τις συνεντεύξεις του στον Τύπο και στο ραδιόφωνο βοήθησε στην κατάργηση της μετεκτόπισης. Σ' αυτό βοήθησε και ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης, διακεκριμένος συνταγματολόγος, ο οποίος με την επιστημονική γνωμοδότησή του έκρινε ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος, παράνομος και αντισυνταγματικός. Ετσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το μέτρο αυτό.

Η επιμονή και η άρνηση των τριάντα μετεκτοπισμένων πολιτικών κρατούμενων της Θεσσαλονίκης να μην υποταχθούν, αν και για ένα ολόκληρο χρόνο συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στην Ασφάλεια και στα δικαστήρια, ξεσήκωσε την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο νόμος.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών προσφέρω στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ.

Βασίλης Σακέττας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΠΑΤΑΚΑ, μέλους του ΚΚΕ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ροδοχωρίου Παγγαίου και φίλοι του Απ. Γούναρης, Β. Γκούμανος, Ν. Κιοσσές και Β. Παπούλιας, εκτιμώντας τη δράση του ως γραμματέα της ΚΟΒ για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 8.000 δρχ.


Παναγιώτης Σεϊτανίδης
Παναγιώτης Σεϊτανίδης

Παναγιώτης Μανίτσας
Παναγιώτης Μανίτσας

Γιάννης Γούσης
Γιάννης Γούσης

Νίκος Κλιούμης
Νίκος Κλιούμης

Αριστείδης Ηλιόπουλος
Αριστείδης Ηλιόπουλος

Αποστόλης Χατζηπαναγιώτης
Αποστόλης Χατζηπαναγιώτης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ