Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» και λιτότητα στο όνομα της ΕΕ

Από τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς την Πέμπτη στο Βελιγράδι
Από τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς την Πέμπτη στο Βελιγράδι
Διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη ολοκλήρωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενθαρρύνοντας τις αστικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρυθμίσεις», ενώ την ίδια ώρα «άναψε πράσινο φως» στους Γερμανούς κεφαλαιοκράτες να αναζητήσουν επενδυτικές «ευκαιρίες», ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» έναντι άλλων ανταγωνιστών από τη Δύση και την Κίνα.

Η Μέρκελ φρόντισε να σπρώξει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα πολύ περισσότερο στην Αλβανία, (πρώτο σταθμό της περιοδείας Μέρκελ), όπου το περιβάλλον εμφανίζεται σαν «πιο φιλικό» για τους Γερμανούς καπιταλιστές. Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι χώρες είναι υπό ένταξη στην ΕΕ.

Στη Σερβία, η Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την αντιμετώπιση της εκεί καπιταλιστικής κρίσης και τα αντεργατικά μέτρα που πήρε λόγω δανειακών συμβάσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τις εμφάνισε σαν «επιτυχείς». Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Μέρκελ ρωτήθηκε στο Βελιγράδι από δημοσιογράφο, εάν η Σερβία μπορεί να βασιστεί σε υποστήριξη από την ΕΕ «για να αποφύγει το ελληνικό σενάριο», απάντησε: «Η κατάσταση στη Σερβία είναι τελείως διαφορετική... Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να διαβεί ένα μονοπάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά που μπορεί να αποδώσει καρπούς, όπως συνέβη με την Πορτογαλία και την Ισπανία».

Η Μέρκελ έπαιξε το παιχνίδι των «καλών» και «κακών παιδιών» και στην περίπτωση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης μολονότι εκεί το έκανε πιο «διακριτικά» λόγω «ειδικών» συνθηκών. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έπειτα από το τέλος του πολέμου το 1995, παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ανεργία που καλπάζει στο 40% και φτώχεια που ταλανίζει πάνω από το 70% του λαού. Ενθυμούμενη τις θυελλώδεις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει πέρσι στη χώρα από μέρους της εργατικής τάξης που έχει απηυδήσει από τη μιζέρια και την ανέχεια, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε «πιο προσεκτική» και ενθάρρυνε την πραγματοποίηση «οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ». Οπως είπε, «τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να ευημερήσουν, εάν η Βοσνία αναπτυχθεί καλά... Παρά τα προβλήματα, η χώρα έχει μέλλον στην ΕΕ».

Ομως, με πολιτικές σαν και αυτές της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών σ' αυτές τις χώρες και στην ΕΕ, οι λαοί δεν πρόκειται να ευημερήσουν, αλλά να δυστυχήσουν και άλλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ