Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Τι ισχύει στην Ελλάδα

Για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προβλέπεται άδεια τοκετού και λοχείας διάρκειας 17 εβδομάδων (119 μέρες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αργίες). Από αυτές οι 8 εβδομάδες (56 μέρες) χορηγούνται πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (63 μέρες) μετά τον τοκετό. Υπάρχει ωστόσο η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Ο εργοδότης καταβάλλει αποδοχές ενός μήνα στην εργαζόμενη που έχει συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας και αποδοχές 15 ημερών στην περίπτωση που η εργαζόμενη δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στη δουλειά. Το ΙΚΑ καταβάλλει επίδομα μητρότητας, το ποσό του οποίου υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου. Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ώστε για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να αποζημιωθεί για το σύνολο των αποδοχών της.

Ο ΟΑΕΔ χορηγεί επίσης άδεια διάρκειας έως 6 μηνών, την οποία δικαιούνται ασφαλισμένες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μετά την άδεια λοχείας. Η άδεια αμείβεται με το βασικό μισθό, σήμερα δηλαδή με 586 ευρώ (μεικτά). Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 μέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό μειώνεται στο μισό. Στην πράξη δηλαδή η εργαζόμενη δεν παίρνει ούτε 250 ευρώ το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις αυτοαπασχολούμενες, η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι το πρόσφατα θεσμοθετημένο μηνιαίο επίδομα των 200 ευρώ για τους τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, το οποίο χορηγείται στις άμεσα ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση ακόμα κι αυτού του πενιχρού επιδόματος, είναι να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η έλλειψη ρυθμίσεων για την προστασία της μητρότητας δεν αφορά μόνο τις αυτοαπασχολούμενες αλλά και τις εργαζόμενες που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», που ενώ στην ουσία παρέχουν εξαρτημένη εργασία, δεν είναι τυπικά μισθωτές, αλλά θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ