Τρίτη 14 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
φωτό 1

Απεβίωσε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χρ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ σε ηλικία 97 ετών.

Ο συναγωνιστής Ασημακόπουλος καταγόταν από τη Ναύπακτο και ήταν ο πρώτος από τα 8 παιδιά του Χρήστου και της Βασιλικής. Σε ηλικία 18 ετών πήγε εθελοντής στην αεροπορία και κατέληξε να φοιτά στη σχολή Χωροφυλακής στην Αθήνα. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και στη διάρκεια της κατοχής βρέθηκε σταθμάρχης Χωροφυλακής του Ευπαλίου Δωρίδας. Παρ' όλο που στη σχολή είχε διδαχθεί τον αντικομμουνισμό, έβλεπε με συμπάθεια τις πρώτες ομάδες του ΕΛΑΣ που ανέπτυσσαν δράση κατά των Γερμανών. Διευκόλυνε με όποιον τρόπο μπορούσε την αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ, αλλά και κάθε πολίτη που δεν τασσόταν με την πλευρά των κατακτητών. Η σύλληψη ενός ΕΛΑΣίτη και η διάθεσή του να τον γλιτώσει από τους καραμπινιέρους τον οδήγησε σε μια πράξη απαράμιλλου θάρρους και λεβεντιάς. Εκτελώντας χρέη διοικητού του τμήματος και μην έχοντας άλλον τρόπο να σώσει τον αντάρτη του καπετάν Καπλάνη της ορεινής Ναυπακτίας, αποφάσισε να διαλύσει το σταθμό Χωροφυλακής, έτσι και έκανε σε συνεννόηση με τις οργανώσεις του ΕΑΜ παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους 13 άντρες του Σταθμού και δίνοντάς τους σε όλους μαζί και στον καθένα προσωπικά οδηγίες κάτω απ' τη μύτη των Ιταλών. Πήραν όλοι τον προσωπικό τους οπλισμό και εγκατέλειψαν το σταθμό. Οι 5 από τους χωροφύλακες προσχώρησαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ και οι υπόλοιποι γύρισαν στα σπίτια τους. Για την πράξη του αυτή ταλαιπωρήθηκε ολόκληρη η οικογένειά του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.λπ. αλλά δεν λύγισε κανείς.

Εδώ αρχίζει η πλούσια δράση του συναγωνιστή Θ. Ασημακόπουλου, που η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε να είναι μέλος στη διοίκηση του Λόχου Μηχανημάτων του Πρώτου Τάγματος του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ - Στέλεχος της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Για τη δράση του αυτή ανταμείφθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς με Στρατοδικεία, Φυλακές και Εξορία σε Ικαρία, Μακρόνησο, Γυάρο. Στάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του σταθερός συνοδοιπόρος και υπερασπιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με όλους τους τρόπους. Ηταν μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Χολαργού.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Σύντροφοι και φίλοι εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Προσφέρουμε στη μνήμη του, μέσω της ΚΟΒ Ναυπάκτου του ΚΚΕ, 30 ευρώ για ενίσχυση στο Κόμμα.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, προσφέρω 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, της οποίας ήταν και ο ίδιος μέλος.

Κωνσταντίνου Ανθή

  • Οι Λ. Μ. και Γ.Β. προσφέρουν 20 ευρώ στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ μέσω ΚΟΒ Κοζάνης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ