Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «συνείδηση» τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν συνείδηση - πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση - και η συνείδησή τους λέει "ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας"» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευ. Μεϊμαράκης, προσερχόμενος χτες στη Βουλή, σηματοδοτώντας από πολύ νωρίς τη στάση του κόμματός του στη χτεσινή ψηφοφορία.

Αργότερα το βράδυ, μιλώντας στην Ολομέλεια, υποδεικνύοντας άλλη μια φορά τη στάση της ΝΔ, αλλά και πετώντας σπόντες για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: «Η συνεννόηση και η συναίνεση (σ.σ. της ΝΔ) σας αποσυσπείρωσε». Και ακόμα: «Τι παραπάνω να σας κάνει η αντιπολίτευση;», θυμίζοντας ότι εδώ και καιρό, η ΝΔ είχε γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσει «ναι» στο τρίτο μνημόνιο που παζάρευε και τώρα φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκτός από το να υπογραφεί, να υλοποιηθεί κιόλας η συμφωνία με τους «εταίρους», με ευθύνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν.

Παραπέρα, προειδοποίησε βέβαια ότι η στήριξη άνευ όρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος, δε θα υπάρχει σε άλλα ζητήματα, όπως σε Παιδεία, Υγεία κ.ά., όπου ουσιαστικά απαίτησε να υπάρχει «συνεννόηση» με την κυβερνώσα αστική παράταξη.

Από νωρίτερα το πρωί, άλλωστε, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όπου πρωτοσυζητήθηκε το νομοσχέδιο, είπε: «Η ΝΔ, ενώπιον του μείζονος κινδύνου να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρώπης και να ακυρωθεί ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που φέρει τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στήριξε την ηγεσία της κυβέρνησης, για να ξεπεράσει τις ταλαντεύσεις της και να προχωρήσει σε συμφωνία. Συμφωνία για το περιεχόμενο της οποίας η ευθύνη ανήκει καθ' ολοκληρίαν στην κυβέρνηση». Κατέληξε: «Η ΝΔ, ως πολιτική δύναμη που διαχρονικά δρα με υπέρτατο κριτήριο το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας, στηρίζει τη διαμόρφωση μιας επώδυνης συμφωνίας, αφού αυτή διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης».

Ακολούθησαν εσωκομματικές διεργασίες, προκειμένου να καθοριστεί η τακτική του κόμματος στη συζήτηση στην Ολομέλεια (στην οποία τελικά αποφασίστηκε να μην πραγματοποιήσει ομιλία ο Ευ. Μεϊμαράκης), καθώς και στην ψηφοφορία. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η θετική ψήφος των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διάφοροι από αυτούς, για λόγους ψηφοθηρίας, δεν ήθελαν να χρεωθούν το τρίτο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά του μέτρα. Σ' αυτά τα πλαίσια, πρώτα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους βουλευτές που μετείχαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όπου πρωτοσυζητήθηκαν τα μέτρα, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αργότερα το βράδυ, λέγεται ότι υπήρξε στη Βουλή και συνάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη με τους Στ. Θεοδωράκη και Φ. Γεννηματά από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, υπήρξε συνάντηση του γραμματέα της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, προκειμένου να συζητήσουν τις «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις», όπως λέγεται. Είναι ένα ερώτημα τι στάση θα κρατήσει από τούδε και στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός - ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει αρνητικός - στο ενδεχόμενο «αξιοποίησής» του εκ νέου, ενδεχομένως σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «ειδικού σκοπού» ή όπως αλλιώς την πούνε, στις επιταχυνόμενες διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού και προκειμένου να διασφαλίσουν την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ