Τρίτη 21 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάχτες στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Στάχτη έγινε μεγάλο τμήμα του δάσους στο όρος Σκοπός στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Αφού η φωτιά έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της, πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό. Στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Ζάκυνθο συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, υδροφόρο ΟΤΑ και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η φωτιά ήταν χτες σε μερικό έλεγχο.

Την πολιτική που αφήνει το νησί αθωράκιστο απέναντι στην πυρκαγιά, ενώ παράλληλα «ταΐζει» με επιδοτήσεις τους μεγαλοξενοδόχους, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά.

«Οι τελευταίες πυρκαγιές στο νησί μας, αποκαλύπτουν για άλλη μία φορά τη "γύμνια" του κράτους σε κοινωνικές παροχές», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες γίνονται από τους πυροσβέστες που στην κυριολεξία μπαίνουν μέσα στις φλόγες ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους. "Τσαλαπατιούνται" από την κεντρική εξουσία αφού τα υλικά, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση δίνονται με το σταγονόμετρο». Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει πως η χρηματοδότηση των μεγαλοξενοδόχων γίνεται με «υπερβάλλοντα ζήλο» τόσο από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων που διέθεσε «υπέρογκα ποσά για την προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό» όσο και μέσα από «παχυλά δάνεια, επιδοτήσεις που παίρνουν μεγαλοξενοδόχοι για την ανέγερση νέων 4στερων και 5στερων ξενοδοχείων».

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει με έμφαση πως αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση, τους ορεινούς όγκους, συνολικά τη γη ως εμπόρευμα, πολιτική που εφαρμόζει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Η χρήση γης σε αυτό το "σάπιο" σύστημα κόβεται και ράβεται στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η επικείμενη αγοραπωλησία στη δυτική Ζάκυνθο 15 χιλ. στρεμμάτων, που πριν λίγα χρόνια είχε καεί. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει ώστε, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι παραλίες να είναι στην υπηρεσία του λαού», καταλήγει.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί:

  • Ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό των δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης Ζακύνθου.
  • Μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
  • Δραστική χρηματοδότηση.
  • Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ