Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η εντατικοποίηση οδηγεί σε «ατυχήματα»

Εργατικό «ατύχημα», που οδήγησε στον τραυματισμό ενός εργαζομένου στον Ομιλο ΟΤΕ, σημειώθηκε στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο εργαζόμενος είχε κληθεί να καλύψει βλάβη ως μονοπρόσωπο συνεργείο, όταν έπεσε από τη σκάλα στην οποία εργαζόταν.

Τον τραυματισμό του εργαζόμενου καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ, μέλος της ΟΜΕ ΟΤΕ, με επιστολή της στο Διευθυντή Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου. Οπως σημειώνει, «τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ», ενώ οι λόγοι της αύξησης αυτής είναι «η εντατικοποίηση της εργασίας, η πλημμελής εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και κυρίως τα μονομελή συνεργεία».

Δίπλα στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η δραστηριοποίηση εργολάβων που συνεχώς διευρύνεται σε μια σειρά εργασίες, από την καθαριότητα μέχρι τις τεχνικές υπηρεσίες, στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους δουλεύουν κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης, οι οποίες αντικειμενικά μεταφέρονται και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Εργολαβικοί και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιμετωπίζουν από κοινού την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, που, εκτός από τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Στο φόντο αυτό, χρειάζεται η κοινή τους οργάνωση και πάλη, με αιτήματα και πλαίσιο που θα προωθεί και θα δυναμώνει την ενότητά τους. Είναι επομένως ζήτημα το γεγονός ότι η ΟΜΕ ΟΤΕ και τα σωματεία της δύναμής της, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν δέχονταν ως μέλη τους εργολαβικούς ή και συμβασιούχους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους όπως τηλεφωνικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με προβλήματα που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Στην υπόθεση αυτή δεν αρκούν επιστολές στα στελέχη και στη Διοίκηση του Ομίλου, αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες οργάνωσης, συντονισμού και αγωνιστικής δράσης που να απευθύνονται στους εργαζόμενους. Ας αναρωτηθούμε πόσο αποτελεσματικό είναι σήμερα σε αυτήν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, η Ενωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ να επιλέγει να απευθύνεται στα στελέχη της επιχείρησης και να επικαλείται τον «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» του ΟΤΕ και το «σεβασμό τόσο στους ανθρώπους του όσο και στους πελάτες του» χάρη στον οποίο «κυριάρχησε στην Ελληνική αλλά και Βαλκανική αγορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ