Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΑΣΑΝ ΡΟΧΑΝΙ
«Το Ιράν θα δυναμώσει»

Μήνυμα του Ιρανού ηγέτη προς εταίρους και αντιπάλους. Περιοδείες Κέρι και Κάρτερ στη Μέση Ανατολή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΖΕΝΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χωρίς καμιά αμφιβολία, η εφαρμογή της συμφωνίας θα δυναμώσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή, αλλά αυτό δε θα συμβεί σε ζημιά των γειτονικών κρατών», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εκφράζοντας τους πανηγυρισμούς της ντόπιας αστικής τάξης για τον πρόσφατο συμβιβασμό, αλλά και αναδεικνύοντας τη νέα περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, που ξεκίνησε αμέσως μόλις έπεσαν οι σχετικές υπογραφές στη Βιέννη.

«Αποτελεί παρανόηση το ότι το Ιράν θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, αν γίνει ισχυρότερο» πρόσθεσε ο Ροχανί, που την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισήμανε: «Φυσικά, θα υπερασπιστούμε τους καταπιεσμένους και θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή στην περιοχή και στον κόσμο και θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας γι' αυτό».

Στο μεταξύ, στον απόηχο των αντιδράσεων που συνεχίζουν να εκφράζονται από βασικούς «αντιπάλους» της Τεχεράνης, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, η Ουάσιγκτον ξεκινά νέο γύρο επαφών στη Μέση Ανατολή, για να προσφέρει «εγγυήσεις» στους δικούς της συμμάχους, επιδιώκοντας καταρχήν να διατηρήσει τις συμμαχίες που μέχρι σήμερα εκτιμά ότι ωφελούν τα δικά της σχέδια στην περιοχή.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπου δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ «έχουν δεσμευτεί από κοινού να αντιμετωπίσουν την ιρανική κακή επιρροή στην περιοχή» και ότι το Ισραήλ θα παραμείνει «το υπόβαθρο της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή», χτες βρέθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για συνάντηση με το Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και το δεύτερο διάδοχο του θρόνου και γιο του τελευταίου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι παράλληλα και υπουργός Αμυνας.

Πληροφορίες αμερικανικών δικτύων υποστήριζαν ότι ο Κάρτερ θα πρότεινε «εντατικοποίηση» της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με τους εταίρους τους στην περιοχή. Μετά την επίσκεψη-«αστραπή» στη Σ. Αραβία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται να βρεθεί στην Ιορδανία.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «al-Sharq al-Awsat», δήλωσε ότι «θα ταξιδέψω στην Ντόχα (σ.σ. Κατάρ) τις επόμενες βδομάδες, για να συναντήσω όλα τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του (Αραβικού) Κόλπου», αναφερόμενος σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ. Ο Κέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι «εταίροι» της Ουάσιγκτον θα πειστούν πως με την ταυτόχρονη «ανάπτυξή» τους δίπλα στο Ιράν, αλλά και με τους περιορισμούς που εξασφαλίζει η συμφωνία της Βιέννης, «θα μπορέσουν να δυναμώσουν προχωρώντας μπροστά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ