Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ

Από το περσινό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή
Από το περσινό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή
Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του και οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Ενα από τα στοιχεία του προγράμματος που ξεχωρίζει και φέτος είναι τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ. Τα αφιερώματα εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ κάθε χρόνο, ώστε το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ να μην εξαντλείται σε απλές συναυλίες, αλλά αξιόλογοι καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στις σκηνές του Φεστιβάλ να συναντιούνται από κοινού σε μουσικά αφιερώματα. Αξιόλογες επίσης είναι και οι διάφορες παραγωγές που ετοιμάζουν με πολύ μεράκι οι ομάδες της ΚΝΕ.

* * *

Την Πέμπτη 17/9, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.00 η Ομάδα παραδοσιακών χορών και το Μουσικό παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ θα παρουσιάσουν το αφιέρωμα «Πολεμάμε και τραγουδάμε». Το αφιέρωμα θα αναπαριστά γλέντι του ΕΛΑΣ μετά από νικηφόρα μάχη που έδωσε στην περιοχή της Εδεσσας, με την ανατίναξη γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι. Το αφιέρωμα θα δένεται και με απαγγελίες, προβολή βίντεο και άλλα.


Την ίδια μέρα, πάλι στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» επιμελείται το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Ο τίτλος του αφιερώματος προέρχεται από στίχους του ποιήματος «Οχτώβρης», που δημοσίευσε ο Κώστας Βάρναλης σε εφημερίδα τοίχου των εξόριστων στον Αη Στράτη όπου ήταν και ο ίδιος εξόριστος, με αφορμή την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» θα παρουσιάσει τραγούδια που γράφτηκαν για την πρωτόγνωρη αντοχή των κομμουνιστών και του λαού στις φυλακές, στις εξορίες, στις διώξεις του αστικού κράτους.

Στο χώρο του Πολιτισμού, που φέτος θα στεγαστεί στο θεατράκι του πάρκου, την Πέμπτη 17/9, στις 20.00, θα παρουσιαστεί μουσική παράσταση - αφιέρωμα στις γυναικείες φυλακές «Αβέρωφ», με τίτλο «Γεια σας αδέρφια, θα 'ρθει η λευτεριά». Το Συγκρότημα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το δίσκο που προετοιμάζει μπροστά στο Φεστιβάλ. Ο δίσκος - παραγωγή της ΚΝΕ θα περιλαμβάνει επανεκτέλεση τραγουδιών, που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις γυναικείες φυλακές «Αβέρωφ». Τραγούδια για τη ζωή τους στη φυλακή, τραγούδια για τις γυναίκες που τις αποχαιρετούσαν πριν τις πάρουν για εκτέλεση, για την αντοχή που έδειξαν, για την πίστη στο μέλλον, για τη μεγάλη αγάπη που είχαν προς τον άνθρωπο και τη ζωή. Η παράσταση θα περιλαμβάνει, επίσης, χοροθεατρικά δρώμενα βασισμένα σε ποιήματα, γράμματα των φυλακισμένων κι άλλο πλούσιο υλικό.

Την Παρασκευή 18/9, στις 21.00, στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιαστεί το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα», με ενορχήστρωση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη και τραγουδιστές τους Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Δημήτρη Μπάση. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει τραγούδια μεγάλων μας μουσικοσυνθετών και ποιητών, τραγούδια που εκφράζουν κι αυτά, με τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να εκφράσει, τη σύγκρουση των δύο κόσμων, το δρόμο προς το μέλλον.

Την Παρασκευή 18/9, στις 21.30, στη Λαϊκή Σκηνή, το λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια εμπνευσμένα από στιγμές της Κατοχής, της Αντίστασης, της εξορίας, της πάλης του λαού μας για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές και την ντόπια αστική τάξη, με τίτλο «Τα τραγούδια των διώξεων». Από το «Κάνε λιγάκι υπομονή» του Τσιτσάνη, έως το «Νυν και αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου και από το τέλος του 1930 έως και μετά τη δικτατορία και την αντιδικτατορική πάλη.

Στο χώρο του Πολιτισμού επίσης την Παρασκευή 18/9, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, με τίτλο «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Ο Θ. Κορνάρος φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από τα έργα του θα διαβάσει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Το Σάββατο 19/9, στις 21.30, στην Κεντρική Σκηνή, ο Θάνος Μικρούτσικος επιμελείται το αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια. Ο τίτλος του αφιερώματος: «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Η ενορχήστρωση ανήκει στον Θ. Μικρούτσικο και στον Θύμιο Παπαδόπουλο. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου και Μίλτος Πασχαλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ