Κυριακή 9 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μεγαλώνουν οι ευθύνες σε συνθήκες όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με δυο μέλη του ΔΣ για τη δράση του Συλλόγου

Από εκδήλωση - προβολή ταινίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο θερινό σινεμά της Πετρούπολης
Από εκδήλωση - προβολή ταινίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο θερινό σινεμά της Πετρούπολης
Ζήτημα αιχμής είναι για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) οι πρωτοβουλίες και η δράση με πυρήνα την αλληλεγγύη προς τις λαϊκές οικογένειες. Η ΟΓΕ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πήρε μέρος, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ, στη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην αγωνιστική διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, βάζουν στόχο μαζί με τις άλλες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας να γίνουν οι Επιτροπές Αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά αποκούμπι και στήριγμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που δοκιμάζεται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο καλούν τις γυναίκες που γίνονται αποδέκτες της αλληλεγγύης να πάρουν τη δική τους θέση στον αγώνα. Στην υπόθεση αυτή αξιοποιούν την πείρα που έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα και βάζουν στόχο να ξεπεράσουν αδυναμίες και δυσκολίες, να ανταποκριθούν στην ευθύνη που αυξάνεται από τα πράγματα, μαζί με τα προβλήματα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Γεωργία Κουμουνδούρου και την Ελένη Οικονομίδου, πρόεδρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, αντίστοιχα, για τον τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος σχεδιάζει τη δράση του το επόμενο διάστημα.

Από τη συμμετοχή του Συλλόγου σε παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας
Από τη συμμετοχή του Συλλόγου σε παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας
Οπως επισημαίνουν, ο Σύλλογος έχει αποκτήσει σημαντική πείρα, καθώς η προσπάθεια για οργάνωση της αλληλεγγύης δεν ξεκινά σήμερα. Η σχετική δράση του Συλλόγου έγινε συστηματική, στην κατεύθυνση που μπήκε από τις αποφάσεις της ΟΓΕ και τη συζήτηση που έγινε στην παναττική σύσκεψη των Συλλόγων και των Ομάδων της, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αρκετά βήματα.

Αξιοποιούν την πείρα τους

Ανά τακτά διαστήματα, ο Σύλλογος συγκεντρώνει τρόφιμα και τα διαθέτει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η καταγραφή των αναγκών έγινε και συνεχίζει να γίνεται μέσα από την ίδια τη δράση. Αντίστοιχα, σταδιακά διευρύνθηκε και ο αριθμός των γυναικών που δραστηριοποιούνται γύρω από την προσπάθεια αυτή. Πλέον, όπως σημειώνουν, σε κάθε προσπάθεια του συλλόγου να μαζέψει τρόφιμα κινητοποιούνται από 30 έως 40 γυναίκες.

Τη δική του συμβολή είχε ο Σύλλογος και στη λειτουργία του Λαϊκού Διδασκαλείου, μαζί με τους άλλους φορείς της Λαϊκής Επιτροπής Πετρούπολης. Την περασμένη χρονιά οχτώ γυναίκες, μέλη του Συλλόγου, συνέβαλαν είτε ως καθηγήτριες είτε ως επιμελήτριες στα μαθήματα που παρακολουθούν δεκάδες παιδιά.

Για την επόμενη σχολική χρονιά, υπάρχει ένας επιπλέον στόχος: Να γίνουν βήματα όσον αφορά τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των ίδιων των γονιών. Ηδη το κάλεσμα αυτό έχει βρει ανταπόκριση και ορισμένοι από τους γονείς έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος ως επιμελητές στη λειτουργία του διδασκαλείου.

Ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη είναι η έγνοια του Συλλόγου για την οργάνωση εκδηλώσεων για τα παιδιά
Ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη είναι η έγνοια του Συλλόγου για την οργάνωση εκδηλώσεων για τα παιδιά
Μεταξύ των στόχων του Συλλόγου, είναι η διεύρυνση της καταγραφής όσον αφορά γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενες και εργαζόμενους σε δομές Υγείας και Πρόνοιας, που μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, σε περιπτώσεις που αυτή θα χρειαστεί.

Για παράδειγμα, πέρυσι διαπιστώθηκε ότι περίπου 70 μαθητές του ΕΠΑΛ ήταν ανασφάλιστοι και δεν μπορούσαν να βγάλουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό για να συμμετέχουν στο μάθημα της γυμναστικής. Ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, με το αίτημα να εξετάζονται δωρεάν οι μαθητές. Τελικά πέτυχε όχι μόνο να εκδώσουν οι μαθητές το πιστοποιητικό που χρειάζονταν, αλλά και να μπορούν να κάνουν σε αυτό και ορισμένες άλλες προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Μια άλλη πρωτοβουλία του Συλλόγου αφορά τη συγκρότηση ομάδας δημιουργιών, με τη συμμετοχή δεκάδων γυναικών. Η ομάδα συναντιέται μια φορά την βδομάδα στα γραφεία του Συλλόγου και ασχολείται με χειροτεχνίες και κατασκευές.

Ο,τι φτιάχνουν (ημερολόγια, στολίδια, κοσμήματα), μένουν στο Σύλλογο ο οποίος τα αξιοποιεί για να ενισχύει τις πρωτοβουλίες και τη δράση του. Συγχρόνως, οι γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα ενημερώνονται για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της ΟΓΕ και γνωρίζουν πως ό,τι φτιάξουν θα χρησιμεύσει στη δράση του Συλλόγου στο μέτωπο της αλληλεγγύης.

Με το παράδειγμα των χαλυβουργών

Με τα καθήκοντα που θέτει η ίδια η επικαιρότητα, συνδέθηκε και η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου, που έγινε στις αρχές Ιούλη. Οπως επισημαίνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η προετοιμασία της εκδήλωσης ξεκίνησε από το Μάη και αποφασίστηκε να προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Θεοδοσίας Γραμματικού «Non omnis moriar» που αναφέρεται στην εννιάμηνη ηρωική απεργία και τον αγώνα των χαλυβουργών, να γίνει συζήτηση γύρω από πλευρές του αγώνα αυτού.

Εκ των πραγμάτων, η εκδήλωση συνδέθηκε με το καθήκον της οργάνωσης της αλληλεγγύης, που μεγάλωσε λόγω των εξελίξεων που μεσολάβησαν, των νέων πακέτων αντιλαϊκών μέτρων που προστέθηκαν στα προηγούμενα.

«Ο αγώνας που έδωσαν οι χαλυβουργοί σηματοδοτεί τη σημασία της αλληλεγγύης που κι εμείς σαν Σύλλογος αγωνιζόμαστε να σηκώσουμε στις γειτονιές μας, που τώρα είναι ακόμα πιο σημαντική. Αλλά και γιατί είναι ζωντανή απάντηση στη μοιρολατρία, στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων», εξηγεί η Γεωργία Κουμουνδούρου.

Οι εντυπώσεις όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν θετικές. Τόσο η ταινία, όσο και οι ομιλίες, προκάλεσαν ερωτήσεις και συζήτηση. Εκανε αίσθηση η στήριξη που βρήκαν οι απεργοί, η σημασία που απέκτησε για τη συνέχιση του αγώνα η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των σωματείων, των φορέων.

Ετσι, η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να δει καθένας και καθεμιά τι σημαίνει αλληλεγγύη για τις δυνάμεις της ΟΓΕ, ποια είναι η σημασία της και ο στόχος της. Εδωσε ένα ζωντανό παράδειγμα και έναν οδηγό για τη δράση του Συλλόγου. «Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας με έμπνευση από τον αγώνα των χαλυβουργών», υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου.

Ακόμα ψηλότερα ο πήχης

Στόχος του Συλλόγου, όπως εξηγούν τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, είναι να αποκτήσει «μάτια» σε κάθε γειτονιά της πόλης. Να διευρύνει δηλαδή τις δυνάμεις του ώστε να γνωρίζει τα προβλήματα που προκύπτουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες, άνεργες και οι οικογένειές τους, να βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρεμβαίνει με πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.

Ηδη, έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση στις αρχές Σεπτέμβρη με αυτό το θέμα και ο Σύλλογος από τώρα προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των γυναικών σε αυτή.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ