Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργίες για δεδουλευμένα και συνθήκες δουλειάς

Κινητοποιήσεις χτες από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κέρκυρας και τους εργαζόμενους στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Ξεκίνησε χτες στις 4 το απόγευμα η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, που αντιδρούν στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Η απεργία θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, την ίδια ώρα. Την κινητοποίηση αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μετά από σειρά γεγονότων που ξεχείλισαν το ποτήρι σε ό,τι αφορά την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας, οι απεργοί έκαναν διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο και μοίρασαν σε χιλιάδες τουρίστες και ταξιδιώτες ξενόγλωσση ανακοίνωση με τις καταγγελίες και τα αιτήματά τους. Νωρίτερα το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των απεργών έκαναν παρέμβαση σε ξενοδοχεία όπου παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο εργασίας για τις καμαριέρες. Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα κάνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο.

Κάτω από την πίεση της απεργίας, ήδη από χτες υπήρξαν επιχειρήσεις που κατέβαλαν δεδουλευμένα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου, που όταν του δηλώθηκε από το επιχειρησιακό σωματείο ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να απεργήσουν καθολικά, κατέβαλε όχι μόνο τα φετινά δεδουλευμένα, αλλά και μέρος των περσινών οφειλών.

«Κάθε χρόνο, εδώ στην Κέρκυρα, δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία, είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, κανενός δεν ιδρώνει το αυτί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος.

Πληρώθηκαν στις Ιχθυοκαλλιέργειες

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες οι δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έκαναν οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» σε Τραγάνα - Λάρυμνα - Ξέρα, με απόφαση του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού για το μήνα Ιούλη. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, έχουν καταφέρει να πληρώνονται τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για προηγούμενους μισθούς πολλών μηνών.

Το ίδιο έγινε και τώρα, καθώς η εργοδοσία κατέβαλε το μισθό του Ιούλη. Οι απεργοί απαιτούν ακόμα να υπάρξει συνάντηση με στέλεχος της εταιρείας που θα τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής και τα γενικότερα σχέδια, καθώς πολλά ακούγονται για το μέλλον της επιχείρησης, που αυξάνουν την εργασιακή ανασφάλεια. Χτες το απόγευμα, έγινε νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ