Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
φωτό 1

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες που «έφυγε» ο σύντροφός μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΗΡΥΚΟΣ. Γεννήθηκε στη Βόνιτσα το 1924 και, νέος ακόμα, ασπάστηκε τις ιδέες και τις αξίες του τιμημένου ΚΚΕ. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας εντασσόμενος στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Πήρε μέρος στις μάχες της Αμφιλοχίας και της Λευκάδας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους συμμάχους τους. Μετά την απελευθέρωση ακολούθησε η ένταξη στο ΔΣΕ, στο τμήμα που δημιουργήθηκε στα Ακαρνανικά όρη. Ο σύντροφος μετά από προδοσία συνελήφθη και καταδικάστηκε. Δεν τον τσάκισαν η φυλάκισή του, οι κακουχίες και τα βασανιστήρια. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ. Μετά την αποφυλάκισή του, έμεινε στην Αθήνα όπου δούλεψε σε διάφορες δουλειές και εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα.

Τον σ. Βασίλη τον διέκριναν η κομμουνιστική σεμνότητα και η επιμονή στην πραγματοποίηση των στόχων του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος, η νηφαλιότητα στη σκέψη. Κατά την περίοδο της κρίσης και της προσπάθειας διάλυσης του Κόμματος από τους οπορτουνιστές, έμεινε σταθερός, ακλόνητος αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η επιβάρυνση της υγείας του δεν επέτρεπε να έχει την ίδια ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες της Οργάνωσης, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι στο πλευρό της, να ενδιαφέρεται και να αγωνιά για το πώς καλύτερα θα γίνεται η παρέμβαση και η διάδοση των θέσεων του ΚΚΕ στην περιοχή μας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά κρατάμε από το σ. Βασίλη και αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στις σημερινές σύνθετες συνθήκες. Η ζωή και η δράση του είναι παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Το δικό του παράδειγμα, όπως και τόσων άλλων στελεχών και μελών του Κόμματός μας, μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη στους δύσκολους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.

Η ΚΟΒ Νέου Κόσμου - Κουκακίου του ΚΚΕ προσφέρει στο τιμημένο Κόμμα μας το ποσό των 160 ευρώ, στη μνήμη του συντρόφου μας Βασίλη Κηρύκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ