Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - IAAF
Νέος πρόεδρος... ίδιες λογικές

Ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής των μεσαίων αποστάσεων Σεμπάστιαν Κόε είναι από χτες ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), επικρατώντας στις εκλογές του Ουκρανού και επίσης πρώην πρωταθλητή του επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα. Ο Κόε συγκέντρωσε 115 ψήφους έναντι 92 του αντιπάλου του.

Η εκλογή του Κόε, που θα αντικαταστήσει τον Σενεγαλέζο Λαμίν Ντιάκ, αφενός σηματοδοτεί την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Ομοσπονδίας μετά από 16 χρόνια, αφετέρου το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση ανέρχεται ένας πρώην αθλητής. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο Κόε μίλησε για το γεγονός ότι είναι απολύτως προετοιμασμένος για τα νέα του καθήκοντα και εστίασε στη μάχη κατά του ντόπινγκ και τον πόλεμο που δέχεται ο στίβος τα τελευταία χρόνια για τα απανωτά κρούσματα. Μίλησε για αλλαγή νοοτροπίας αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου της χρήσης αναβολικών. Σημειώνεται πως ο ίδιος, στην προεκλογική του ομιλία, είχε κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής της Παγκόσμιος Ομοσπονδίας, που θα καταπολεμήσει και αυτή (πέρα από τον WADA) το θέμα των αναβολικών.

Οι ίδιες αγοραίες λογικές

Ωστόσο, αν και μίλησε για το φαινόμενο του ντόπινγκ, σε εκείνο που δεν αναφέρθηκε καν ο νέος πρόεδρος είναι στη σχέση της χρήσης αναβολικών με την εμπορευματοποίηση (και) του κλασικού αθλητισμού και το ανελέητο κυνήγι για την επιτυχία και φυσικά τα κέρδη που αυτή αποφέρει, το οποίο οδηγεί σε φαινόμενα όπως η χρήση αναβολικών. Εμπορευματοποίηση για την οποία φυσικά εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον (τόσο επί θητείας Πρίμο Νεμπιόλο όσο και Λαμίν Ντιάκ), ευθύνεται η ίδια η Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Το τι επικρατεί φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν την εκλογική διαδικασία η ίδια η IAAF, για τα πριμ που αφορούν τις επιδόσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτή, η Ομοσπονδία, προκειμένου να δελεάσει τους αθλητές για κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για λόγους διαφήμισης, χορηγιών κ.τ.λ.), προτίθεται να τους πριμοδοτήσει με το ποσό των 100.000 δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ