Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
φωτό 1

Χτες, 22 Αυγούστου 2015, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το θάνατό του. Υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του η σύντροφός του Υβέτ προσφέρει οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 300 ευρώ.

***

φωτό (χαρτί) 1

«Εφυγε» από κοντά μας, στις 7.7.2015, η ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ, γεννημένη στους Ανάργυρους Αμυνταίου. Την επιθυμία της να σπουδάσει δεν την πραγματοποίησε γιατί ο πατέρας μας ήταν ΕΑΜίτης και πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και η μητέρα μας στη φυλακή για τα πολιτικά της φρονήματα. Δούλεψε σε υφαντουργείο στο Λαύριο και μετανάστευσε, κατόπιν, στη Γερμανία, όπου οργανώθηκε στους Λαμπράκηδες. Στην οργάνωση γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, Βασίλη, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Στην περίοδο της δικτατορίας συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στη χούντα. Οκτώ μηνών έγκυο την έσπρωξαν από τη σκάλα του προξενείου και της αφαίρεσαν το διαβατήριο. Γύρισε στην Ελλάδα με τη μεταπολίτευση και, έκτοτε, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις και τους αγώνες του Κόμματος. Σε μια πορεία του ΠΑΜΕ, «καμένη» από τα δακρυγόνα, γύρισε σπίτι λέγοντας: «Δεν πειράζει, αυτά είναι καψίματα που θα θεραπεύσει ο αγώνας με το ΠΑΜΕ». Αυτή ήταν η αδελφή μας. Αγνή αγωνίστρια μέχρι το τέλος.

Χαρίλαος Πηλιτσόπουλος
Χαρίλαος Πηλιτσόπουλος
Στη μνήμη της, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Η αδελφή της, Ελένη Χρυσοχοΐδου

***

φωτό 2 (Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Αγγελου Τζέκη)

Στη θύμηση του σ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, παλιού στελέχους και μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, που δεν τον λύγισαν φυλακές και εξορίες, περίπου, 19 χρόνων και που αποτελούν παρακαταθήκη για επαναστατική επαγρύπνηση και δράση για όλους εμάς τους νεότερους, τον οποίο χάσαμε στις 8.8.1995 και αντί για μνημόσυνο, καθώς στη μνήμη της σ. ΖΩΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, κομμουνίστριας έως το τέλος της ζωής της, και του σ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ, άξιου παλικαριού και βουλευτή του ΚΚΕ και, τέλος, αντί για στεφάνι στην κηδεία του φίλου μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΟΥΡΗ, οπαδού και τακτικού αναγνώστη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», προσφέρω στην ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, 5 κόκκινα μεροκάματα.

Ο γιος των πρώτων, Φίλιππος

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΟΥΡΗ, από τη Ν. Μεσημβρία, που χάσαμε στις 21.7.2015 μετά από πολύχρονη και άνιση μάχη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΤΟ Υπαίθρου Θεσ/νίκης, το ποσό των 30 ευρώ.

Η σύζυγος, Καίτη, και τα παιδιά του, Στέλιος και Στράτος

***

φωτό 1

ΕΛΕΝΗ ΕΛΛΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΕΛΛΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕΝΕΛΑΟΥ, Ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ντεπό Θεσ/νίκης.

Λαζαρίδου Τασούλα

***

φωτό 2 (Τηλεντζίδη Κυριακου και Λυκίδη Κων/νου)

Στη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και τον αγώνα ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, που πέθανε στις 11.8.2004, του αδελφού μου ΛΥΚΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, που πέθανε στις 18.7.1996, της νύφης μου ΛΥΚΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΟΥΛΑΣ, που πέθανε στις 18.7.2014, και της αδελφής μου ΒΕΡΒΕΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ, που πέθανε στις 23.4.2013, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, στο ΚΚΕ, που αγωνίζεται για να ζήσουν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς φτώχεια και ανεργία.

Τηλεντζίδου Χρυσούλα

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΣΥΓΟΥΡΟΥ η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στην Τομεακή Οργάνωση Ζακύνθου της ΚΝΕ.

***

Στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΤΟΥ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, προσφέρω 250 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

Γ. Γ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΤΖΗ, δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης - Μελισσίων, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης και φίλοι προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 390 ευρώ.

***

ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΣΑΝΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, από το Φανάρι Καρδίτσας, που σήμερα, Κυριακή 23/8/2015, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο, η γυναίκα του, τα παιδιά του και η ΚΟΒ Φαναρίου δίνουν 100 ευρώ στην ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ, για οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του λατρεμένου μας πατέρα και συζύγου ΝΙΚΟΥ ΛΑΣΚΑΡΗ, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μου γαμπρού, ΝΙΚΟΥ ΛΑΣΚΑΡΗ, αντί για στεφάνι, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ.

Ευαγγέλια Πριμηκερατίδου

  • Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΛΑΣΚΑΡΗ, οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας στις 9 Αυγούστου, προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ, ως πρώτη δόση, για την ενίσχυση του Κόμματος.

ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ

***

φωτό 1

Στις 23 Αυγούστου, ένα χρόνο πριν, η αγαπημένη μας ΜΑΛΑΜΑ (ΜΕΝΙΑ) ΠΑΠΟΥΤΣΗ πήρε το δρόμο για το μακρινό, χωρίς επιστροφή ταξίδι. Γεννήθηκε στη Χαλκιδική στο χωριό Σήμαντρα, το 1927, και συνέδεσε τη ζωή της με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνη ΦΩΚΙΩΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ (Κεμεριώτη). Σε όλη της τη ζωή ήταν σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ και διάβαζε τον «Ριζοσπάστη». Εψαχνε και μάθαινε από το σύζυγό της και, στη συνέχεια, από τα παιδιά της. Ηταν άνθρωπος απλός, καταδεκτικός, με απεριόριστη αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους γενικά και ιδιαίτερα για όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη ζωή. «Φεύγοντας» άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της καλοσύνης, του χαρακτήρα και των σχέσεων που ανέπτυσσε με τους ανθρώπους γύρω της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ ΟΤΕ του ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, που παλεύει καθημερινά για να γίνουν πράξη τα ιδανικά μιας ανθρώπινης κοινωνίας χωρίς φτώχεια, ανεργία κι εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ
Η κόρη της Γεωργία Παπουτσή - Μπούκουρη, ο γαμπρός της Ανδριανός

***

φωτό 1

«Εφυγε» από τη ζωή, την Κυριακή 16 Αυγούστου, σε ηλικία 87 ετών, η ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, αγρότισσα από τους Τσουκαλάδες Λευκάδας. Στα νιάτα της, στην αρχή ως Αετόπουλο και στη συνέχεια ως ΕΠΟΝίτισσα, αγωνίστηκε κατά της ξένης κατοχής και για τη Λαϊκή Δημοκρατία στη χώρα μας. Με τα ιδανικά αυτά έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Με αυτά μεγάλωσε τα παιδιά της, τα έμαθε να παλεύουν όρθια στη ζωή, για τα δικαιώματα του λαού. Η μεγάλη της καρδιά πάλεψε μέρες με το χάρο, χωρίς να παραδοθεί. «Εφυγε» ήσυχη γιατί έκανε το καθήκον της. Καλό σου ταξίδι, μάνα...

Στη μνήμη της, αντί για στεφάνι, τα παιδιά της Νίκος και Γιάννα και τα εγγόνια της, Παναγιώτης και Γιώργος, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Επίσης, οι οικογένειες Βρεττού Αγγελου, Παναγιωτίδη Ηρακλή και Καββαδά Θωμά προσφέρουν 100 ευρώ στη μνήμη της ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩΣ.

***

φωτό 1

Αύριο 24 Αυγούστου, συμπληρώνονται τρία χρόνια που «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ, ο Γιώργαρος, όπως τον αποκαλούσαν όλοι. Ο γενναίος, ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, που πέρασε παλικαρίσια τα βασανιστήρια της Μακρονήσου, της Γυάρου, την εξορία στην Ικαρία, τις φυλακές της Κέρκυρας. Ποτέ του δεν λύγισε, ποτέ του δεν προσκύνησε τον ξένο και ντόπιο φασισμό. Πιστός στα ιδανικά του Κόμματός του μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του η σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα Ευαγγελία Σιναπλίδου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ
***

φωτό 5

Στη μνήμη των γονιών μου, ΜΑΚΡΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗ και ΠΑΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, της αδελφής μου ΑΝΝΑΣ ΒΕΝΕΤΗ, του συζύγου μου ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΗΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, της ξαδέρφης μου ΕΛΕΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ, του αδελφού της ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που εκτελέστηκε το 1946 σε ηλικία 18 ετών, μαθητής του γυμνασίου, η Αγγέλα Πηλιτσοπούλου προσφέρει 200 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς για να συνεχίσει τους αγώνες που έχει μεγάλη ανάγκη ο λαός μας.

***

φωτό (χαρτί) 1

«Εφυγε» για πάντα από κοντά μας, στις 15 Αυγούστου 2015, ο αγαπημένος μας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ (ΜΠΑΚΑΣ). Ηταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί του Στάθη Κατρίτση και της Βασιλικής Κατσίβελα από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών (γεν. 24-12-1926), αφήνοντας πίσω του την επί 63 χρόνια σύντροφο της ζωής του, Γενοβέφα Παπαπάνου. Από νεολαίος ήταν ενταγμένος στην ΕΠΟΝ τα δύσκολα εκείνα χρόνια και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην περιοχή της Τριφυλίας. Στη συνέχεια και μετά τις διώξεις που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στο Δήμο Δάφνης, όπου και ασχολήθηκε με τα δημοτικά δρώμενα, βάζοντας και αυτός το μικρό του λιθαράκι στο λαϊκό προσανατολισμό. Σε όλη του τη ζωή ήταν ακούραστος οπαδός και φίλος του ΚΚΕ και μέλος και στέλεχος του Παραρτήματος Δάφνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ησουν μέλος κι εσύ της ηρωικής εκείνης γενιάς που σήκωσε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και που αφήσατε παρακαταθήκη στη νέα γενιά για μια Ελλάδα σοσιαλιστική. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
Στη μνήμη σου η σύζυγος, Βέφα, τα παιδιά, Βασιλική και Στάθης, και ο ανιψιός, Γιώργος Κατρίτσης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.


ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΜΑΚΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ
ΜΑΚΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ

Τάσος Καρατζής
Τάσος Καρατζής

ΜΑΛΑΜΑ(ΜΕΝΙΑ) ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΜΑΛΑΜΑ(ΜΕΝΙΑ) ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΑΝΝΑ ΒΕΝΕΤΗ
ΑΝΝΑ ΒΕΝΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΣΑΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΑΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ

ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ
ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ(Μπάκας)
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ(Μπάκας)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ