Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ερωτας το απόγευμα»

Η NEW STAR προβάλλει στους κινηματογράφους, τη ρομαντική κομεντί του Μπίλι Γουάιλντερ «Ερωτας το απόγευμα» (1957). Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Ι. Α. Λ. Ντάιαμοντ. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κλοντ Ανέ «Ariane, jeune fille russe» το οποίο γνώρισε πολλές κινηματογραφικές μεταφορές, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, πριν καταπιαστεί μαζί του το σαρκαστικό, αλλά και τρυφερό παιδί του Χόλιγουντ, ο Μπίλι Γουάιλντερ.

Η ερωτική ατμόσφαιρα του Παρισιού, η μουσική που διαπερνά όλη την ταινία, το πικάντικο μουτράκι της Οντρεϊ Χέπμπορν, η γοητευτική ωριμότητα του Γκάρι Κούπερ, η υποκριτική μαεστρία του Μορίς Σεβαλιέ και η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ συνθέτουν μια κομψή, ανάλαφρη, χαριτωμένη κομεντί, ένα κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

O Γουάιλντερ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους μετρ της αμερικάνικης κωμωδίας. Γυρίζει ταινίες με έντονα κριτικό και ειρωνικό βλέμμα: κοινωνικές σάτιρες όπως «H πρώτη σελίδα» (1974) ή «Ενα, δύο, τρία», (1961), κωμωδίες περί ηθικής όπως η «Aβάντι»(1972), αισθηματικές ή ερωτικές κομεντί όπως «H γκαρσονιέρα» (1960),«Ερωτας το απόγευμα( Love in the Afternoon)» (1957) και «Σαμπρίνα» (1954), κωμωδίες πάνω στην αντροφιλία «Buddy Buddy» (Tα φιλαράκια), «H πρώτη σελίδα» κ.ά.

Στο Παρίσι της δεκαετίας του '50, ένας ζηλιάρης σύζυγος αναθέτει στον ντετέκτιβ Κλοντ Σοβάς (Μορίς Σεβαλιέ) να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, για την οποία έχει υποψίες ότι τον απατά με το διάσημο Αμερικανό πλέιμποϊ Φρανκ Φλάναγκαν (Γκάρι Κούπερ). Οταν ο σύζυγος μαθαίνει ότι οι υποψίες του είναι βάσιμες εκμυστηρεύεται στον Σοβάς ότι σκοπεύει να σκοτώσει τον Φλάναγκαν. Η κόρη του Σοβάς, η Αριάν, (Οντρεϊ Χέπμπορν), κρυφακούει τη συζήτηση και προειδοποιεί τον Φλάναγκαν, ο οποίος καταφέρνει να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Η Αριάν, που αρχίζει να ερωτεύεται τον Φλάναγκαν, προσπαθεί να τον εντυπωσιάσει υποδυόμενη την κοσμογυρισμένη και, παρά το νεαρό της ηλικίας της, χειραφετημένη, πλούσια κοσμική. Απαριθμεί στον Φλάναγκαν τις περιπέτειές της με μια σειρά από υποτιθέμενους εραστές και, πράγματι, τον σαγηνεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ