Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά συσπείρωση για να αποκρούσουμε παλιά και νέα μέτρα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία με εκπροσώπους των άλλων φορέων της Κοινωνικής Συμμαχίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος (θα παρουσιαστεί ολόκληρο σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»), το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, καθώς και το κάλεσμα που απευθύνει προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της για συμπόρευση ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, παρουσίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ ενόψει της σημερινής μεγάλης διαδήλωσης, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την εισηγητική τοποθέτηση έκανε ο Γιώργος Πέρρος. Συμμετείχαν ακόμα και πήραν το λόγο ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ, η Ράνια Καπετανγιώργη, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, η Ηλέκτρα Ραΐζη, εκ μέρους της ΟΓΕ, και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ μέρους του ΜΑΣ. Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Γιάννης Φραγγίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «στη σημερινή συνέντευξη παρουσιάζουμε το δικό μας πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν έχει σχέση με τα ψίχουλα που έταζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και αυτά ποτέ δεν ήρθαν στη ζωή.

Παρουσιάζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για το 2015, βασισμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης που καλούμε όλα τα σωματεία να το ενισχύσουν, να συζητήσουν πάνω σε αυτό.

Στόχος είναι να απαντήσει άμεσα στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου, ΕΕ, νέας κυβέρνησης, να βοηθήσει στην ενοποίηση της πάλης, στην ενότητα της εργατικής τάξης, στη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, να ενισχύσει την αλληλεγγύη, να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά διασπαστικές, συντεχνιακές και αποπροσανατολιστικές παρεμβάσεις».

Εστίες αντίστασης παντού

Στην εισηγητική τοποθέτηση σημειώνονταν ακόμα τα εξής, ανάμεσα σε άλλα: «Οι εκλογές που ακολουθούν σε λίγες μέρες είναι το μέσο και η διέξοδος του συστήματος για να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση ο νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων που θα είναι σε ένταση και βάθος πολύ πιο οξυμένος από τους προηγούμενους.

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν όσους τους κορόιδεψαν, τους εξαπάτησαν και συνεχίζουν να τους λένε ψέματα. Το 3ο μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που ψήφισαν μαζί τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που, όπως και τα προηγούμενα δύο μνημόνια, στηρίζεται στη βασική ανάγκη του κεφαλαίου να φτάσει την τιμή της εργατικής δύναμης στο κατώτατο σημείο ως όρο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.

Στόχος πρέπει να είναι να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όλη αυτή την περίοδο πριν και μετά τις εκλογές. Να μη μείνει καμιά επίθεση αναπάντητη. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων με νέους εργάτες, με εργάτες που βρίσκονται μπροστά σε αγώνες, κινητοποιήσεις.

Εκτιμάμε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, ό,τι χρώμα, πρόσημο κι αν έχει, η εργατική τάξη της χώρας θα πρέπει απρόσκοπτα να προετοιμάσει άμεσα την απάντησή της, χωρίς να περιμένει ποιος θα είναι ο εκτελεστής της.

Με βάση αυτή την εκτίμηση το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας να δοκιμάσει τη μεγάλη της δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ένωσή τους, την ΕΕ.

Κάλεσμα σε ανυποχώρητο αγώνα

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας και τα συνδικάτα της σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τα μνημόνια διαρκείας, να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας απέναντι στο νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ακολουθεί, στην ανέχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνουν για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους να δοκιμάσουν την πιο αποτελεσματική επιλογή που έως σήμερα έχουν παροπλισμένη και αναξιοποίητη. Να επιλέξουν, δηλαδή, μαζικά το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές, το δρόμο της καθολικής σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και το πολιτικό προσωπικό τους.

Σήμερα, φανερώνονται πιο καθαρά δύο επιλογές. Η πρώτη είναι πολυφορεμένη και με πολλά διαφορετικά κουστούμια, που φέρνουν το ίδιο πικρό αποτέλεσμα για τη ζωή μας. Υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής μας μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με βαριές λαϊκές θυσίες που μοναδικό κερδισμένο έχουν μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που τις καρπώνονται.

Λύσεις χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την κυριαρχία των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρχει. Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων προτάσεις που τάζουν λύσεις χωρίς συγκρούσεις, που βάζουν τους εργαζόμενους και το λαό στο περιθώριο, να επιλέγουν ψευτομεσσίες που υπόσχονται βελτίωση της ζωής μας, μέσα στα πλαίσια του σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η άλλη επιλογή είναι ο δρόμος της αποφασιστικής σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα συμφέροντά τους για να μη ζήσουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι!

Να ανοίξει πλατιά συζήτηση παντού

Είναι ανάγκη να ριχτούμε από τώρα στη μάχη με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τη σκληρότητα του αγώνα. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη η επιλογή της άμεσης ταξικής απάντησης, διότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μαζί με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν, ετοιμάζονται να ρημάξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

Για όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Το ΠΑΜΕ καλεί ανοιχτά όλους και όλες, ανεξαρτήτως τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ό,τι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε, να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και γειτονιά.

Επιδιώκουμε να ανοίξει πλατιά συζήτηση παντού, σε κάθε εργοστάσιο, εργασιακό χώρο, στις γειτονιές. Να απευθυνθούμε σε συνδικάτα και συνδικαλιστές. Στόχος μας είναι με νέες δυνάμεις, με συνδικαλιστές που νιώθουν το τέλμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συμπορευθούμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής.

Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργάτη που βρίσκεται μπροστά στους αγώνες, που κατανοεί ότι η σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αρνητική, άρα χρειάζεται να απαλλαγούμε από τα βαρίδια της διαχείρισης, της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού, από τη σύμπλευσή του στο άρμα των συμφερόντων του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης, να αλλάξουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η μοναδική ελπίδα και προοπτική, το άμεσο καθήκον που υπάρχει σήμερα, είναι η ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η οργάνωση της λαϊκής πάλης, η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους υπαλλήλους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους, στις γυναίκες.

Το ΠΑΜΕ φάρος αντίστασης και αγώνα

Μπορεί αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν ορισμένες επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ. Ενα πράγμα όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οτι το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Είναι απέναντι, μαζί με την εργατική τάξη, στήριγμα, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.

Ολο αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη σωστή, έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς. Μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα. Απλώνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε με ένα στόχο, για συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Να βάλουμε μπρος για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού, με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ