Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πάθη των προσφύγων

Πάνω απ' όποιους νόμους, για την απόδοση δικαιοσύνης, υπάρχει η αίσθηση περί δικαίου και η ανθρώπινη λογική. Πρόκειται για την απεργία πείνας της εκλεκτής ηθοποιού Νατάσας Γερασιμίδου και των άλλων οικογενειών του Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

Δε θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες, γιατί είναι γνωστές από δημοσιεύματα του Τύπου και την τηλεόραση. Δυο λόγια μόνο. Είμαι πρόσφυγας, γεννημένος στο Λιβίτι Λυκείας Μ. Ασίας. Η οικογένειά μου δεν πήρε τίποτα άλλο εκτός από κάποιες ομολογίες. Κανένα σπίτι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο. Σαν βουλευτής του ΚΚΕ πήρα μέρος σε συνέδρια της Πανελλήνιας Ενωσης Προσφύγων Μ. Ασίας- Πόντου και Θράκης. Το ΚΚΕ έφερε επανειλημμένα το πρόβλημα στη Βουλή και στη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας 1977-1981, διεκδικώντας τα δίκαια των μη αποκατασταθέντων προσφύγων. Εγραψα και άρθρα. Μίλησα επανειλημμένα στη Βουλή με βάση αυτές τις προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Συγκλονίστηκα από όλη την υπόθεση που για την Νατάσα Γερασιμίδου καταντά τραγωδία. Με συγκλόνισε ο ηρωισμός της και η αυτοθυσία της. Καρκινοπαθής κιόλας αποδύθηκε στους αγώνες.

Με ποιο δικαίωμα, αλήθεια, η πολιτεία καταπάτησε εκείνα τα στρέμματα για αναδάσωση. Και οι δικαστές γιατί έκριναν τόσο ΑΔΙΚΑ; Καλώ την κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό ή τους συναρμόδιους να σπεύσουν να επανορθώσουν ΑΜΕΣΑ την αδικία που η πολιτεία διέπραξε σε βάρος των δικαιούχων του Πανοράματος. Αν θέλει η κυβέρνηση ν' αποδείξει ότι δεν έλειψε παντελώς κάθε ίχνος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς απ' τη μεριά των υπευθύνων στη χώρα μας, ας σπεύσουν να επανορθώσουν την τόση αδικία. Ας το κάμουν χωρίς και την ελάχιστη καθυστέρηση, πριν ο καλλιτεχνικός κόσμος και χώρος θρηνήσει ένα εκλεκτό μέλος του. Πριν ο λαός χάσει μιαν εξαιρετική αγωνίστρια για τα δίκαιά του. Ο λαός περιμένει να μάθει.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ