Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας πίσω από το μακελειό στη Μέκκα

ΡΙΑΝΤ.--

Σε νέα διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν για τη σφαίρα επιρροής τους στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται το πολύνεκρο ποδοπάτημα χιλιάδων μουσουλμάνων προσκυνητών στην πόλη Μίνα κοντά στη Μέκκα της Σ. Αραβίας, όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 719 άτομα (οι 131 Ιρανοί) και τραυματίστηκαν πάνω από 860 άλλοι, έπειτα από τις δριμείες κατηγορίες για κακοδιαχείριση και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας που εκτόξευσε ο Ιρανός Σιίτης θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Ιρανοί αξιωματούχοι, που έχουν πρόσβαση στο χώρο του μακελειού, είπαν στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρress ΤV» ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 2.000 καθώς έως χτες αγνοούνταν η τύχη 236 Πακιστανών και 365 Ιρανών!

Ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επέκρινε τις σαουδαραβικές αρχές για την καταστροφή καλώντας τον βασιλιά Σαλμάν να επωμιστεί και να δεχτεί την ευθύνη για την κακοδιαχείριση της ασφάλειας και των ακατάλληλων ελέγχων σε ιερούς τόπους της Σ. Αραβίας.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, που τις ώρες του πιο πολύνεκρου συμβάντος στη Μέκκα από το 1990 μετέβαινε αεροπορικώς στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τις ανάγκες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, εξέφρασε θλίψη για το συμβάν και έδωσε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Σ. Αραβίας.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Σαουδάραβας βασιλιάς, Σαλμάν, υποσχέθηκε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αναβάθμιση των μηχανισμών ασφάλειας στη Μέκκα και στους άλλους ιερούς, για τους μουσουλμάνους, τόπους της Σαουδικής Αραβίας, εκφράζοντας «λύπη» για τους 719 νεκρούς.

Δεκάδες ξένοι ηγέτες, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα για τη νέα τραγωδία στη Μέκκα, που είναι η δεύτερη μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, μετά την κατάρρευση γερανού στη Μέκκα στις 11/9/15 με αποτέλεσμα 111 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ