Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Ευρετήριο χαμένων ονομάτων»

Πρόκειται για τη δεύτερη συλλογή του Ν.Φ.Η. πρώτη κυκλοφόρησε το 1996 με τον τίτλο «Στ' Ακροκέραμα των ουρανών». Ο ποιητής και στις δύο συλλογές του ξεχειλίζει από τρυφερότητα και αγάπη. Κεντρικός άξονας το ερωτικό στοιχείο. Αλλωστε η αγάπη και ο έρωτας μας οδηγούν στη δημιουργία, στην ισορροπία της ζωής μας.

Με στρωτή γραφή, αφαιρετική, χωρίς φιλοσοφικά σχήματα και βυζαντινισμούς, κερδίζει τον αναγνώστη που αναζητά να σβήσει τη δίψα του στην ποίηση, στον έρωτα, ακόμη και στην αντίπερα όχθη. Ανθρώπινος, οικουμενικός, έχει μια γνησιότητα όταν ψάχνει το «ευρετήριο των χαμένων ονομάτων», είτε αγναντεύει βιγλάτορας, από τα «Ακροκέραμα των ουρανών» τους χτύπους της καρδιάς μας.

«Στο ευρετήριο των Χαμένων Ονομάτων/ Γράφω εκείνους που δε γνώρισαν δικαιοσύνη/ πίνω τη θλίψη τους γουλιά γουλιά/ και με τα ονόματα που χάθηκαν/ αποκοιμιέμαι/ Πρόσωπα/ Σώματα/ σάρκες και Οστά στου Χρόνου τα Συρματοπλέγματα/».

Κι αλλού: «Εκτακτο περιστατικό/ ο έρωτας/ σαν τροχαλία που τραβά/ κάτι παραπάνω από αισθήματα/ συν-αισθήματα/» (Εκδόσεις «Ιδμων»).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ