Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Παιχνίδια» μέχρι το φθινόπωρο

Θα χορηγηθούν 19 επιπλέον ραδιοφωνικές άδειες στο Λεκανοπέδιο. Το ΕΣΡ χτες ανέβαλε τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης του για τους οχτώ ραδιοσταθμούς

Στη «μάχη» των κεραιών και των συχνοτήτων
Στη «μάχη» των κεραιών και των συχνοτήτων
Σε καλοκαιρινές «διακοπές» πηγαίνουν οι άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής, διατηρώντας σε «σύγχυση» το ραδιοφωνικό τοπίο του Λεκανοπεδίου. Συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα σε κυβέρνηση και ιδιοκτήτες να συνεχίσουν τα «παιχνίδια» τους.

Χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου Σπύρου Φλογαΐτη, επρόκειτο να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για οχτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς μετά την προκήρυξη των οχτώ που είχε γίνει από το υπουργείο Τύπου. Στο παρά πέντε και συγκεκριμένα προχτές το βράδυ το «τοπίο» ανετράπη, μετά από παρέμβαση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος ζήτησε από το ΕΣΡ να μην προχωρήσει στην έκδοση της σύμφωνης γνώμης του για τους οχτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Φαινομενικά τουλάχιστον το «στοπ» του υπουργείου Τύπου, οφείλεται στο ότι τελικά, όπως αναμενόταν, εκτός από τις 20 ραδιοφωνικές άδειες που ήδη έχουν δοθεί νόμιμα, θα δοθούν και άλλες 19 άδειες. Ο Δ. Ρέππας ήδη από τις 21 Ιούνη και επίσημα είχε δηλώσει ότι η πρόταση της επιτροπής επιστημόνων που κατατέθηκε στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, για τη λειτουργία 39 ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής είναι «επιλογή που βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση», καθώς και την «πολιτική ηγεσία» του υπουργείου Μεταφορών.

Την ύστατη ώρα πριν την έκδοση της σύμφωνης γνώμης του ΕΣΡ για τους 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς, μετά από παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλων υπουργών προς τον Δ.Ρέππα, ο υπουργός Τύπου ζήτησε από τον Σπύρο Φλογαΐτη την «αναβολή» της διατύπωσης σύμφωνης γνώμης, προκειμένου το ΕΣΡ να εξετάσει συνολικά πλέον τη χορήγηση αδειών όχι σε 8 αλλά σε 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι διαδικασίες επισπεύστηκαν και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών χτες, διαβίβασε στο υπουργείο Τύπου τη νέα του απόφαση και το σχετικό χάρτη συχνοτήτων, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν στο Λεκανοπέδιο να εκπέμψουν 39 ραδιοφωνικοί σταθμοί σύμφωνα με το πόρισμα των καθηγητών Ι. Σάχαλη, Χ. Καψάλη και Α. Μαρά. Το υπουργείο Μεταφορών - προς το παρόν - εμμένει στη θέση του λαμβάνοντας υπόψη και το πόρισμα των καθηγητών, ότι από τον Υμηττό μπορούν να εκπέμψουν μόνο 6 ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι 33 από την Πάρνηθα. Στον Υμηττό θα παραμείνουν οι πομποί της ΕΡΑ. Σύμφωνα με τις μελέτες του υπουργείου Μεταφορών και η ΕΡΑ θα πρέπει να μειώσει την ισχύ των πομπών από 100 κW σε 50 κW.

Η «μετακόμιση» της πλειοψηφίας των κεραιών από τον Υμηττό στην Πάρνηθα, έρχεται σε αντίθεση με την ΕΙΙΡΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής), η οποία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με μελέτες που έχει στη διάθεσή της, από τον Υμηττό μπορούν να εκπέμψουν με μείωση της ισχύος των πομπών τους, 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Με την αύξηση του αριθμού των συχνοτήτων, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να «παίξει» ικανοποιώντας περισσότερους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών. Το καλοκαίρι όμως αναμένεται «καυτό» όσον αφορά διάφορες πιέσεις και αλληλοεξυπηρετήσεις, αφού ήδη υποψήφιοι για τις 19 θέσεις στα ερτζιανά είναι 44 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το ειδικό κλιμάκιο του ΕΣΡ για τη χορήγηση ραδιοφωνικών σταθμών ήδη είχε μοριοδοτήσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν υποβάλει αιτήσεις. Ανοιχτό, όμως, παρέμενε το θέμα αύξησης ή μείωσης μορίων ορισμένων ραδιοφωνικών σταθμών, που έχει σχέση με τα μόρια του κριτηρίου χρόνου λειτουργίας των ραδιοσταθμών.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΕΣΡ αναφέρει ότι η ολομέλειά του, ομόφωνα αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασής του για την έκδοση της σύμφωνης γνώμης του για τους οχτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ έλαβε υπόψη του τη γνωστοποίηση του υπουργού Τύπου για την επέκταση του συνολικού αριθμού ραδιοφωνικών συχνοτήτων για το Νομό Αττικής σε 39, καθώς και ότι υπάρχει «πρόθεση της άμεσης επέκτασης του τρέχοντος διαγωνισμού για 19 άδειες λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών».

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, αναμένεται το υπουργείο Τύπου να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη άλλων 11 ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν ή συμπληρωματικά στοιχεία θα συζητηθούν εκ νέου στο ΕΣΡ. Μετά τις νέες εξελίξεις, αναμένεται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη. Το διάστημα αυτό σε «αναμονή» είναι και η απόφαση του ΣτΕ μετά τις προσφυγές 44 ραδιοφωνικών σταθμών που «κόπηκαν» με απόφαση του υπουργείου Τύπου. Το υπουργείο Τύπου ήδη διά μέσου του νομικού συμβούλου του Δ. Ρέππα, Κώστα Δρούγκα, που είναι και νομικός εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Σπάτων, επιχείρησε δύο φορές ν' αναβάλει τη συζήτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ