Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αποκρούει τα περί κοινών περιπολιών η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με αίτημα για ενίσχυση της FRONTEX προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να προσπεράσει την πίεση που ασκείται από κύκλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να προχωρήσει η υπόθεση της «συνδιαχείρισης» στο Αιγαίο από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή το Προσφυγικό, και την αντιμετώπιση μεταναστών ακόμα και με πολεμικά μέσα!

Παράλληλα, το Προσφυγικό απασχόλησε χτες ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Επίσης συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής και συζητήθηκε η θέση της Κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

Απαντώντας σε δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας "συντεταγμένης" ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Ζάιμπερτ, που είπε ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβώς συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Στη Γερμανία

Προτάσεις για δημιουργία «ζωνών τράνζιτ», όπου θα κρατούνται και ουσιαστικά θα γίνεται το «ξεσκαρτάρισμα» των προσφύγων εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανία αναμένει φέτος 800.000 αιτήσεις ασύλου, όπου το 40% περίπου αφορά σε υπηκόους από Βαλκάνια όπως η Αλβανία και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, που για τη γερμανική κυβέρνηση θεωρούνται «ασφαλείς χώρες» και δεν προβλέπεται να εγκριθούν οι αιτήσεις τους. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες από την ξενοφοβική οργάνωση PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης) όπου δρουν ανοιχτά και νεοναζιστικές ομάδες. Χτες στη Δρέσδη έγινε νέα συγκέντρωση και πορεία όπου επικρίνεται και η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ για «ανεκτικότητα στους μετανάστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ