Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Για τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης για την αναπηρία

Πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο ΑμεΑ, διοργάνωσε εκδηλώσεις με σύνθημα «Αγαπώ τον τρόπο σου», κατά τη διάρκεια των οποίων, μέσα από διάφορες βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, παιδιά και ενήλικες έζησαν για λίγο σαν ανάπηροι. Στόχος τους να δημιουργηθεί «κλίμα αποδοχής, συνεργασίας και συνύπαρξης με τα ΑμεΑ, για τη δημιουργία μιας ισότιμης κοινωνίας».

Τις επόμενες μέρες, ο υπ. Παιδείας, σε επίσκεψή του σε ειδικό σχολείο, για να συγκαλύψει τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό, μίλησε για την ανάπτυξη δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού απέναντι στους ανάπηρους, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι ζωής των ΑμεΑ.

Αυτή η φιλολογία, αλλά και οι δράσεις που αναπτύσσονται στη βάση όλων αυτών των ιδεολογημάτων, συγκαλύπτουν ότι αιτία των οξυμένων προβλημάτων των αναπήρων δεν είναι η μη αποδοχή τους από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ή τουλάχιστον δεν είναι η βασική.

Ακόμα κι αν για μια στιγμή μιμηθεί κάποιος τον/την τυφλό/-η ή τον/την κινητικά ανάπηρο/-η, ακόμα κι αν αλλάξει τη στάση του απέναντι στους ανάπηρους και την αναπηρία, τους δεχτεί ως ισότιμους στο σχολείο, στη δουλειά, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ακόμα και τότε τα προβλήματά τους θα παραμένουν.

Γιατί, μια στιγμή με μια ζωή δεν είναι το ίδιο. Γιατί άλλο είμαι ανάπηρος/-η από τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που οξύνονται παραπέρα τα προβλήματα λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, και άλλο «ζω σαν ανάπηρος». Μιμούμαι ότι είμαι, αλλά δεν είμαι, άρα δεν μπορώ να διαμορφώσω και αντίστοιχη συνείδηση, μιας και το «είναι», δηλαδή η πραγματικότητα, διαμορφώνει τη συνείδηση.

Η μίμηση της στιγμής δεν μπορεί να περιέχει το χρόνιο πόνο, τη ματαίωση, την τεράστια έλλειψη δημόσιων, δωρεάν κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Δε δείχνει το σχολείο που δεν υπάρχει και οδηγεί στην απομόνωση του σπιτιού. Δε δείχνει την απόγνωση του ανάπηρου και της οικογένειας, γιατί κόπηκε η αναπηρική σύνταξη ή το επίδομα, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα, τις εξετάσεις, τις ειδικές θεραπείες, τα ειδικά τεχνητά και άλλα βοηθήματα.

Η μίμηση μιας στιγμής κρύβει τον ανταγωνισμό που βιώνει ο ανάπηρος/-η στο σχολείο, στη δουλειά, ως αποτέλεσμα της κυρίαρχης αντίληψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, της ανταγωνιστικότητας, της ατομικότητας, ότι «ο πιο δυνατός επιβιώνει».

Ουσιαστικά, η μίμηση μιας στιγμής κρύβει ότι το ίδιο το εκμεταλλευτικό και άνισο σύστημα αντικειμενικά παράγει την ανισότητα και στους ανάπηρους των λαϊκών οικογενειών και δεν μπορεί να αλλάξει υπέρ τους με δράσεις ευαισθητοποίησης, προσομοίωσης. Αυτό το σύστημα, όσο απάνθρωπο γίνεται, τόσο ευρηματικό αποδεικνύεται για να κοιμίζει τον εργατόκοσμο, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Ετσι, ο άνεργος που δουλεύει τζάμπα βαφτίζεται εθελοντής και νιώθει ότι εργάζεται, ο πεινασμένος που του παρέχεται ένα πιάτο φαΐ νιώθει ευχαριστημένος, ο υγιής που για λίγο ζει σαν ανάπηρος νιώθει τα συναισθήματα του ανάπηρου και ο ίδιος ο ανάπηρος νιώθει να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Τέλος, πίσω από τις μεγαλοστομίες, τα δήθεν μέτρα κι εκστρατείες ευαισθητοποίησης των αστών, με στόχο τη δημιουργία μιας ισότιμης κοινωνίας για τους ανάπηρους, κρύβεται ότι ο μεγαλύτερος ρατσισμός προέρχεται από το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος, που αντιμετωπίζει τον ανάπηρο και τις ανάγκες τους ως «κόστος» και γι' αυτό παίρνει μέτρα μείωσής του, με τις δραστικές περικοπές των κρατικών και ασφαλιστικών παροχών.

Υπάρχει, ευτυχώς, η εμπειρία από τις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό. Εκεί δε χρειαζόταν καμία «προσομοίωση» και «βιωματική δραστηριότητα» για να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, γιατί ήταν ο ίδιος ο σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης και το λαϊκό κράτος που κατοχύρωνε τόσο τις γενικές όσο και τις πρόσθετες, ιδιαίτερες ανάγκες των ΑμεΑ.


Τ. Υ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ