Κυριακή 18 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Πλούσιος ο προγραμματισμός για τη θεατρική περίοδο 2015 - 2016

Εντατικές είναι οι πρόβες στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Καζάκου, για τα έργα που θα ανέβουν τη νέα θεατρική περίοδο 2015 - 2016, δίνοντας έμφαση στο κλασικό ρεπερτόριο, στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, στις εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και βήμα στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Πιο αναλυτικά...

«Η ζωή του Γαλιλαίου» του Mπέρτολτ Μπρεχτ

Θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Η πρώτη παράσταση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Οκτώβρη.

Ο Μπρεχτ ξεκινά να γράφει το έργο το 1938 στη Δανία, με αφορμή την είδηση της επιτυχίας Γερμανών φυσικών να διασπάσουν το άτομο του ουρανίου. Ο Γαλιλαίος δεν παρουσιάζεται ως μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο, μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Ο Μπρεχτ αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και ηθικής, της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αυτοκριτικά λόγια του Γαλιλαίου:

«...Ομως, μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς.

Ο αγώνας για την εκτίμηση του ουρανού κερδήθηκε με την αμφιβολία. Με την πίστη, ο αγώνας της Ρωμαίας νοικοκυράς για γάλα θα 'ναι και πάλι χαμένος. Η επιστήμη έχει να κάνει και με τους δύο αγώνες».

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη.

Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Βούλτσος Διονύσης, Γιαννάκης Ηλίας, Δίπλας Φάνης, Θανασούλας Αντρέας, Καλαντζής Δημήτρης, Κουβαρδάς Σπύρος, Μάρκου Γιώργος, Μαυρίδη Πέτρα, Ντάβαρης Γεράσιμος, Σαράντος Θανάσης, Στεργιώτη Δωροθέα.

Συμμετέχουν οι μικροί: Λεωνίδας Καραπατάκης, Μάνος Μπαλασκάκης, Σπύρος Παπαδημητρόπουλος, Αλέξανδρος Παπούλιας.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης (μαντολίνο), Τάσος Σχίζας (ακορντεόν), Νίκος Σκεπαρνιάς (κιθάρα), Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο).

«Ελιξίριον Τσέχοφ»

Μια παράσταση που αποτελείται από τρεις κωμωδίες του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Αντον Τσέχοφ και συγκεκριμένα τις: «Πρόταση Γάμου», «Αρκούδα» και «Επέτειος». Είναι η πρώτη παράσταση του θεσμού «Αρμα Θέσπιδος», που στόχο έχει να περιοδεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Η ιστορία...

Μια πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά για αγελαδοβοσκές, με λιποθυμίες και φιλιά.

Μια όμορφη χήρα ταράζεται όταν στο σπίτι της μπαίνει θυμωμένος ένας χωριάτης που μοιάζει με αρκούδα και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρα της. Οι δυο τους μαλώνουν τόσο έντονα που καταλήγουν σε μονομαχία. Και τότε ερωτεύονται παράφορα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με το λογιστή του προσπαθούν να γράψουν ένα λόγο για την επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους και ξαφνικά εισβάλλει μια ανήμπορη γυναίκα, που ζητάει τους μισθούς του άντρα της από τη νομαρχία...

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος. Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας.

Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2610623730

«Μόμο» του Μιχαέλ Εντε

Τη «Μόμο» του Μίχαελ Εντε σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, για την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Η πρώτη παράσταση για τα σχολεία της πόλης είναι την Τρίτη 20 Οκτώβρη και για όλη την οικογένεια την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 12.00. Η «Μόμο» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η υπόθεση του έργου:Μέσα από τα μάτια της τρυφερής, γενναίας αλλά και αποφασιστικής Μόμο, ο κόσμος μας φαίνεται και σήμερα πλούσιος σε θαύματα και μυστήρια, όσο και σε περασμένες εποχές...

Μουσική: Γιώργος Δίπλας. Χορογραφία: Κάλια Θεοδοσιάδη. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Παπαδημητρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νάντια Ανθοπούλου, Ηλίας Γιαννάκης, Εφη Κεραμίδα, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Ιωάννα Στεφανάτου, Γιώργος Τσάμης.


Αλ. Πρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ