Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Μιλώντας στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε τον κίνδυνο τζιχαντιστές να αναπτυχθούν στην Κεντρική Ασία

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πεποίθηση ότι η ρωσική αεροπορική επέμβαση στη Συρία έχει προκαλέσει από τις 30 Σεπτέμβρη «μεγάλες ζημιές» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», σκοτώνοντας εκατοντάδες μισθοφόρους και καταστρέφοντας εκατοντάδες αποθήκες, διοικητικά κέντρα και στρατόπεδα, εξέφρασε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο περιφερειακής συνδιάσκεψης, στο Καζακστάν, των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που προέκυψε μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Στη συνάντηση αυτή προχώρησε περαιτέρω η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των χωρών (Ρωσίας, Καζακστάν, Λευκορωσίας, Αρμενίας, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν), ενώ έγινε και η συνάντηση της πιο στενής διακρατικής συνεργασίας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν). Στην πρώτη συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας για την επέμβαση της χώρας του στη Συρία, επισήμανε το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να φύγουν από τη Συρία και το Αφγανιστάν επιχειρώντας την είσοδό τους και την εξαπόλυση επιθέσεων στην Κεντρική Ασία. Πρότεινε, έτσι, τη «συντονισμένη στρατιωτικά» ανάπτυξη συνοριοφυλάκων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών στα σύνορα χωρών με το Αφγανιστάν, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε πως 5.000 - 7.000 ισλαμιστές μισθοφόροι από τη Ρωσία και Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ πολεμούν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, διέψευσε ότι κατέπεσαν στο Ιράν 4 από τους 26 ρωσικούς πυραύλους «Κρουζ» που είχαν εκτοξευτεί από ρωσικά πλοία στην Κασπία κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία, κατηγορώντας το αμερικανικό Πεντάγωνο πως «λέει ό,τι θέλει».

Αλλη μια παρέμβαση στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται στη Συρία ήταν και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, της λυκοσυμμαχίας που μαζί με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Τουρκία και σύμμαχες δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή έχουν συμβάλει στην επέμβαση στη Συρία. Εκεί λοιπόν ασκώντας κριτική στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με επιχείρημα ότι πλήττουν και «μετριοπαθείς ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης» έριξαν την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς της πεντάχρονης σύγκρουσης αποκλειστικά στη συριακή κυβέρνηση, δήθεν δείχνοντας ευαισθησία για το προσφυγικό ζήτημα.

Επίσης, σε μια προσπάθεια ΗΠΑ και Τουρκία να δείξουν πως συνεχίζεται ομαλά η συνεργασία τους στη Συρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε προχτές βράδυ στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τους «κοινούς στόχους» σε σχέση με «την κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία. Συμφώνησαν, επίσης, στην «εμβάθυνση» της συνεργασίας τους όσον αφορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης του «ΙΚ» αλλά και ενίσχυσης των λεγόμενων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ομάδων εντός Συρίας. Βεβαίως, υπήρξε και γκρίνια γιατί όπλα που ρίχνουν οι Αμερικανοί φτάνουν και στους Κούρδους μαχητές, κάτι που δεν θέλει η Τουρκία.

Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Τουρκία

Χτες, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος άγνωστης ταυτότητας και εθνικότητας κοντά στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, επειδή αγνόησε τρεις φορές προειδοποιήσεις από τουρκικά μαχητικά, ζήτημα όμως που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ