Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε Γενικές Συνελεύσεις συζητιέται η οργάνωση της απεργίας

Στόχος περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη, να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να είναι μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Από τη Συνέλευση των οικοδόμων
Από τη Συνέλευση των οικοδόμων
Ενταγμένες στην προετοιμασία και στο κλίμα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας είναι οι Γενικές Συνελεύσεις που καλούν αυτές τις μέρες συνδικαλιστικές οργανώσεις, είτε πρόκειται για κλαδικά, είτε για επιχειρησιακά σωματεία. Την Κυριακή, Γενικές Συνελεύσεις έκαναν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

***

Τη Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων, που έγινε στα γραφεία του, απασχόλησε η καλύτερη οργάνωση της απεργίας, με στόχο στις 12 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά. Οπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας, «για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, μεγάλο βάρος πέφτει στις δικές μας πλάτες.

Ο στόχος είναι να νεκρώσουν τα γιαπιά, να μην πάει κανείς οικοδόμος για δουλειά. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να είναι μαζική και μαχητική η παρουσία των οικοδόμων. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθειά μας να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Ανάμεσα στα μέτρα που παίρνει σ' αυτή την κατεύθυνση το Συνδικάτο, είναι η καλή προετοιμασία των Γενικών Συνελεύσεων των παραρτημάτων, ώστε να υπάρχει συζήτηση, προβληματισμός και προτάσεις για το πώς θα οργανωθεί με επάρκεια η παρέμβαση για την απεργία, η πλατιά διακίνηση του απεργιακού υλικού σε περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, η ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινή δράση με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα με Συλλόγους Γονέων για τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, που αφορούν όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Η αφίσα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων για τη Γενική της Συνέλευση
Η αφίσα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων για τη Γενική της Συνέλευση
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να αξιοποιηθούν τα μητρώα του Συνδικάτου και να μπουν σε δράση οι άνεργοι, μέσα από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ειδικές συσκέψεις κ.ά. Ειδική παρέμβαση σχεδιάζεται στις σχολές Κατάρτισης και στα ΕΠΑΛ, όπως και στους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» των δήμων, όπου δουλεύουν αρκετοί οικοδόμοι με εξευτελιστικά μεροκάματα (19 ευρώ) και χωρίς οικοδομικό ένσημο. Τέλος, το Συνδικάτο βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών το επόμενο διάστημα.

Στόχος η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς

«Να μη χάσουμε ούτε μέρα, από σήμερα να πάρουμε όλοι υλικά για την απεργία και τις άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου και να ξεκινήσουμε δουλειά», τόνισε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων ο πρόεδρός της, Λεωνίδας Σακκάς.

Αναφερόμενος στη μάχη της απεργίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Διοίκηση του Σωματείου απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλους τους συναδέλφους, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική - λαϊκή απάντηση, με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Δε μιλάμε για ένα γενικό κάλεσμα, αλλά για συγκεκριμένη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, ακόμα και σε χώρους που το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί μείωση, έχουν κάνει υποχωρήσεις. Να μην παραιτηθεί κανένας, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα είναι έτσι για πάντα».

Στη συνέλευση μεταφέρθηκαν παραδείγματα από χώρους δουλειάς, όπως στο «Χαϊδεμένο», όπου υπάρχει αναβρασμός με Γενικές Συνελεύσεις και προσπάθεια οργάνωσης ενάντια στις μειώσεις 20%, την περικοπή του νυχτερινού από 50% σε 25% και την ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό. Στην «Paper Action», που για χρόνια οι εργαζόμενοι δεν πλησίαζαν το σωματείο και πλέον η κατάσταση αλλάζει.

Γεμάτη η αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στη Γενική του Συνέλευση
Γεμάτη η αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στη Γενική του Συνέλευση
Επίσης, στην επιχείρηση «Αρχοντας - Κατριβάνος», όπου τους περασμένους μήνες έγιναν μαζικά εγγραφές στο σωματείο, ενώ ακυρώθηκε η απόλυση συνδικαλιστή. Στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», όπου οι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν μείωση στις αποδοχές τους και διεκδικούν αύξηση 5% και ενεργοποίηση των τριετιών που έχουν παγώσει από το 2012, οργανωμένοι στη Σωματειακή Επιτροπή και συζητώντας σε συχνές συνελεύσεις.

Πρόγραμμα δράσης από τους εμποροϋπαλλήλους

Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη αποφάσισε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη Γενική Συνέλευση, που έγινε με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μαζικοποίηση του σωματείου με νέες εγγραφές, για ενίσχυση των Σωματειακών Επιτροπών που υπάρχουν σε μια σειρά επιχειρήσεις αλλά και δημιουργία νέων Επιτροπών σε περισσότερους χώρους δουλειάς.

Στο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε ο Σύλλογος, περιλαμβάνεται η συγκέντρωση (10.30 π.μ.) στα γραφεία του, την Κυριακή 1η Νοέμβρη, μέρα απεργίας στον κλάδο του Εμπορίου. Επίσης, η οργάνωση εκδήλωσης με θέμα το Ασφαλιστικό από κοινού με άλλα σωματεία και η πραγματοποίηση εκδήλωσης για τα παιδιά των εμποροϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ