Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο έργα σε μία συναυλία

Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτώβρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», όπου θα παρουσιαστούν το εμβληματικό μουσικό του έργο «Χρονικό» και ο νέος του δίσκος «Εντεύθεν». Ωρα έναρξης: 20.30.

Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, είναι ένα μουσικό έργο, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον εικοστό αιώνα. Η δομή του «Χρονικού», όπως έχει αναφέρει ο συνθέτης, έχει δύο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων, και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει την πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας. Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο. Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ζωντανά όλα τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τον καινούριο δίσκο του «Εντεύθεν». Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάσει του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή. Συμμετέχουν: H 12μελής μεικτή χορωδία Fons Musicalis σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα και η παιδική χορωδία εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Πειραιώς Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ