Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απελευθερώνει το πεδίο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τις μεγάλες επενδύσεις η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Η ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο ώστε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να κυριαρχήσουν στη λιανική αγορά του Φαρμάκου

Eurokinissi

Η ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο ώστε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να κυριαρχήσουν στη λιανική αγορά του Φαρμάκου
Οι προϋποθέσεις για την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη λιανική αγορά του Φαρμάκου περιέχονται στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, για τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Η ΚΥΑ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και προβλέπει:

  • Ιδιώτες μη φαρμακοποιοί, μέσω της σύστασης ΕΠΕ στην οποία θα συμμετέχει φαρμακοποιός με ποσοστό τουλάχιστον 20%, θα επιτρέπεται να έχουν ως και 10 άδειες ίδρυσης φαρμακείων πανελλαδικά (ως 5 άδειες για το 2015 και μία ανά χρόνο ως το 2020).
  • Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών - μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.
  • Τα φαρμακεία με άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με εταιρική μορφή, πλην της Ανώνυμης Εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για «ελεγχόμενη απελευθέρωση». Βέβαια, στις ΕΠΕ μπορούν να συμμετέχουν «άτυπα» μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατέχουν αθροιστικά μεγάλο αριθμό φαρμακείων. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στο κάθε μονοπώλιο να στήσει 5 - 10 υποκαταστήματα φαρμακείων σε κάποιες πόλεις.

Αλλά και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών - που ο υπουργός τους χαρακτήρισε «κοινωνική οικονομία» (!) - αποκτούν δυνητικά χαρακτηριστικά κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων με αλυσίδες φαρμακείων. Επίσης, η οικονομική ασφυξία των μικρών φαρμακείων μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορά τους από μεγάλο επενδυτή. Αν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ακολουθήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να συμμετέχει κατά 20%, θα καταλήξει να είναι ένας υπάλληλος.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών, «η κυβέρνηση ξεκινάει από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενες, με τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με φαρμακείο, με απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κ.λπ.

Ολα αυτά, όπως και η σημερινή ΚΥΑ, έχουν κοινό πυρήνα: Οτι το Φάρμακο είναι εμπόρευμα, άρα θα πρέπει και τα φαρμακεία να έχουν χαρακτηριστικά εμπορικών καταστημάτων, με επενδυτές, επιχειρηματίες, που θα τα λειτουργούν με υπαλλήλους φαρμακοποιούς, με στόχο την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

"Μήτρα" αυτής της πολιτικής είναι η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία από τη μία εξαθλιώνει τον αυτοαπασχολούμενο φαρμακοποιό και από την άλλη φέρνει σε απόγνωση τους ασθενείς, που αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Θα πρέπει να αγωνιστούμε και για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αυτές ρυθμίσεις και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».

Ο ΠΦΣ προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για «αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ», ενώ σήμερα καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ