Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Επιδοτούμενη ιδιωτικοποίηση» της Ολυμπιακής...

Η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Την περασμένη Πέμπτη, το θέμα απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή, προφανώς για να αναληφθεί συλλογική ευθύνη. Η Επιτροπή απέρριψε τη μία από τις τέσσερις προτάσεις για την αγορά της ΟΑ και κατέταξε τις υπόλοιπες τρεις, δίνοντας την προτεραιότητα στην πρόταση της εταιρίας AXON. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των προσφορών, την οποία συνέταξε ο οίκος «Credit Swiss First Boston», καμιά από τις τέσσερις προτάσεις δεν παρέχει τα στοιχειώδη εχέγγυα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΟΑ.

Στον κοινό παρονομαστή όλων των προσφορών βρίσκονται οι απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών για τη μεγάλη μείωση του προσωπικού, την αλλαγή του κανονισμού εργασίας, τη μείωση των αποδοχών, τη δραστική περικοπή των δρομολογίων, το κλείσιμο της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», ακόμη και της τεχνικής βάσης της «Ολυμπιακής».

Ομως, το πιο εξοργιστικό είναι ότι αν η ΟΑ καταλήξει στα χέρια κάποιου από τους τρεις «μνηστήρες», ο νέος ιδιοκτήτης δε θα βάλει ούτε δραχμή από την τσέπη του...

Θα είναι μια «επιδοτούμενη ιδιωτικοποίηση», αφού το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων θα επιδοτήσει τον αγοραστή για να «αγοράσει» την ΟΑ.

Βεβαίως, το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι ο συστηματικός ευτελισμός και το ξεπούλημα μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας που έγινε από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ