Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ζητάνε από το λαό να τους πει και «ευχαριστώ»!

Θέλουν να τους αναγνωρίσουμε... «το πολύ μεγάλο βάρος που πήρανε» για την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου!

Την κυβερνητική ικανοποίηση για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των παζαριών με τους «εταίρους» και για το ότι έρχεται νωρίτερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, αναπαρήγαγε («Νews247», «Real FM») τόσο τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, όσο και τα περί «κοινωνικής συνοχής»: «Εμείς έχουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, αλλά για την ομαλή εφαρμογή της απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Σαν ζήτημα αιχμής για τη διατήρησή της πρόβαλλε την πρώτη κατοικία, περιορίζοντας αυτούς που θα προστατεύονται σε όσους έχουν «γονατίσει μέσα στην κρίση». «Καμία λαϊκή οικογένεια που γονάτισε μέσα στην κρίση δε θα χάσει το σπίτι της. Μιλάμε για τη λαϊκή οικογένεια που πήρε ένα στεγαστικό, το εξυπηρετούσε, αλλά τσακίστηκε μέσα στην κρίση» δήλωσε, ενώ προετοιμάζεται το παραπέρα τσεκούρωμα ακόμα και του σημερινού ανεπαρκέστατου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ισχυρίστηκε ξανά ότι το πρόγραμμα «δεν αποτελεί πολιτική επιλογή μας» και ούτε λίγο - ούτε πολύ διεκδίκησε και εύσημα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε «τη δύσκολη και σκληρή απόφαση» υλοποίησής της! «Πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωριστεί το πολύ μεγάλο βάρος που πήραμε ως Αριστερά (...) βάλαμε μπροστά το συμφέρον της κοινωνίας», ισχυρίστηκε ταυτίζοντας το συμφέρον της κοινωνίας, του λαού δηλαδή, με αυτά των «δημίων» του, της αστικής τάξης.

Ο Π. Ρήγας επανέλαβε τα «κανακέματα» προς το κίνημα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι ευπρόσδεκτο στο βαθμό που στηρίζει την κυβέρνηση. «Κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς το λαό στο δρόμο, χωρίς κίνημα, δεν μπορεί να υπάρξει. Η κοινωνική πίεση είναι κάτι που και η κυβέρνηση επιζητά (...) η δική μας εικόνα και αντίληψη είναι πως δε διαδηλώνουμε εναντίον της κυβέρνησης», υποστήριξε, ενώ εκβιαστικά απευθύνθηκε στο τμήμα του κινήματος που δε συμμερίζεται την άποψη αυτή, λέγοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δείξει πως ο λαός, γνωρίζοντας τι περάσαμε και τι καταφέραμε, αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθειά μας και θεωρώ πως το ίδιο κάνουν και τα σωματεία»...

Τέλος, ανέσυρε και την κοροϊδία περί «παράλληλου προγράμματος», ισχυριζόμενος ότι «στα κρίσιμα υπουργεία αυτή την περίοδο γίνεται σοβαρή δουλειά και επεξεργασία μιας σειράς εξειδικευμένων πολιτικών που αποτελούν το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Εξήγησε, βέβαια, λίγο μετά, ότι αυτό συνίσταται σε κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ, το οποίο στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κατευθύνεται στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ και το τμήμα του που πηγαίνει για «κοινωνική πολιτική» και σταγόνα στον ωκεανό είναι και με ημερομηνία λήξης και συχνά αξιοποιείται ως «τυράκι» για την προώθηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει όσους δεν πείστηκαν με τα προηγούμενα ευφυολογήματα, πρόσθεσε: «Κατανοούμε την αγωνία του κόσμου για όλα αυτά, γνωρίζουμε όμως όλοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης, για να μπορέσει η κυβέρνηση, έχοντας πάρει μια βαθιά ανάσα, να προχωρήσει στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο μόνος που θα πάρει «βαθιά ανάσα» είναι το εγχώριο κεφάλαιο, με προϋπόθεση το παραπέρα «πνίξιμο» του λαού.

Με τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες

Στο μεταξύ, πυκνώνουν τα αλισβερίσια με φορείς της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Ετσι, χτες τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή E. Maurel, το βουλευτή P. Cherki και το γραμματέα της Νομαρχιακής του Somme, Ph. Casier. Συναντήθηκαν με το γραμματέα της ΚΕ, Π. Ρήγα, το μέλος της ΠΓ Γ. Μπουρνού και το μέλος της ΚΕ Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Τα στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασαν «την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν «εκτενώς οι δυνατότητες συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου εναντίωσης στη λιτότητα με συμμετοχή κομμάτων, κινημάτων και συνδικάτων».

Κοινή ήταν, επίσης, η εκτίμηση πως «η συνεργασία σοσιαλιστών, αριστεράς και κομμουνιστών στην Πορτογαλία προοιωνίζεται πολύ θετικές εξελίξεις για τον κόσμο της εργασίας, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ