Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενθουσίασε η όπερα «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη
Η όπερα «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» του Βιντζέντζο Μπελλίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με την «Αρένα της Βερόνας» και το «Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας», έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχίσει να παίζεται για άλλες τρεις παραστάσεις (18, 20, 21 Νοέμβρη), στις 20.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Α. Τριάντη».

Την πρεμιέρα παρακολούθησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές.

Η όπερα εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και βασίστηκε σε ποιητικό κείμενο του Φελίτσε Ρομάνι. Η ιστορία των εραστών της Βερόνας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην ιταλική χερσόνησο και αντλούσε την έμπνευσή της από λογοτεχνικές πηγές του 15ου και του 16ου αιώνα, στις ίδιες που απ' ό,τι φαίνεται στράφηκε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 19ο αιώνα ήταν συνηθισμένο για αισθητικούς και πρακτικούς λόγους να ερμηνεύουν τους αντρικούς ρόλους γυναίκες. Ετσι, ο ρόλος του Ρωμαίου είχε γραφτεί για γυναικεία φωνή και πιο συγκεκριμένα τη σπουδαία τραγουδίστρια της εποχής, Τζουντίττα Γκρίζι.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού, η σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ, τα σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα και τα κοστούμια της Κάρλας Ρικόττι. Τη χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Λυρικής. Σύμφωνα με τη σκηνοθετική σύλληψη του Μπερνάρ, οι ήρωες του έργου ξεπηδούν μέσα από τους πίνακες ενός μουσείου με αναγεννησιακά έργα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, περιπλανόμαστε από αίθουσα σε αίθουσα του μουσείου, ενώ οι ήρωες - φαντάσματα ζωντανεύουν και έρχονται αντιμέτωποι με τους σημερινούς χρήστες του χώρου...


Διανομή ρόλων:

Καπέλλιο: Τάσος Αποστόλου

Ιουλιέτα: Μιχαέλα Μάρκου και Ελενα Ξανθουδάκη

Ρωμαίος: Μαίρη-Ελεν Νέζη και Ειρήνη Καραγιάννη

Τεμπάλντο: Γιάννης Χριστόπουλος και Αντώνης Κορωναίος

Λορέντζο: Πέτρος Μαγουλάς και Διονύσης Τσαντίνης

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Λυρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ