Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για νεκρούς που είχαν κρατηθεί όμηροι

Το ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε χτες η επίθεση ισλαμιστών
Το ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε χτες η επίθεση ισλαμιστών
MΠΑΜΑΚΟ.--

Επιχείρηση απελευθέρωσης δεκάδων ομήρων (140 θαμώνες και 30 υπαλλήλους) στο ξενοδοχείο «Ράντισον Μπλου» της πρωτεύουσας του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμακό, ολοκλήρωσαν λίγο πριν τις έξι χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ειδικές δυνάμεις του στρατού της χώρας, σε συνεργασία με Αμερικανούς και Γάλλους κομάντος. Η επίθεση και η ομηρία ξεκίνησε χτες το πρωί και φέρεται την ευθύνη της επιχείρησης να ανέλαβαν ένοπλοι ισλαμιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» που δρα στην περιοχή.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στο ξενοδοχείο «Ράντισον Μπλου», που χρησιμοποιούν συχνά και πολλοί ξένοι επιχειρηματίες, διπλωμάτες αλλά και αρκετοί από τους περίπου 1.000 Γάλλους στρατιώτες που παραμένουν σαν «αντιτρομοκρατική» δύναμη στο Μάλι, είχαν εφορμήσει το πρωί τουλάχιστον 10 ένοπλοι φωνάζοντας στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Οι δράστες που έφτασαν στην περιοχή επιβαίνοντας σε ΙΧ με διπλωματικές πινακίδες κυκλοφορίας, έριξαν χειροβομβίδες και καταιγιστικά πυρά με αυτόματα πυροβόλα όπλα, σκοτώνοντας (σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες) τρία έως 27 άτομα.

Η επιχείρηση του μαλινέζικου στρατού κατά των δραστών ήταν άμεση και σύμφωνα με τον Μαλινέζο στρατιωτικό διοικητή, Μοντίμπο Νάμα Τραορέ, αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των ομήρων «ανά όροφο» του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Μεταξύ των δεκάδων ομήρων ήταν αρκετοί ξένοι, ανάμεσά τους Αμερικανοί, αεροσυνοδοί των Γαλλικών και Τουρκικών Αερογραμμών και 10 Κινέζοι, μάλλον επιχειρηματίες.

Ο Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (που το 2013 πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και αιτία την προώθηση συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην ενέργεια και όχι μόνο), έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της χώρας του και να υποσχεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» για την απελευθέρωση των ομήρων, στέλνοντας σε πρώτη φάση 50 Γάλλους επίλεκτων δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο "Ράντισον Μπλου", η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και έστειλε στρατιωτικές αμερικανικές δυνάμεις που κατέφτασαν στην περιοχή του ξενοδοχείου.

Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στο Τσαντ συμμετέχοντας σε Σύνοδο Κορυφής της ομάδας πέντε χωρών - μελών της περιοχής του Σαχέλ (G5), διέκοψε την επίσημη επίσκεψη επιστρέφοντας στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ