Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Αποφάσεις λίγο πριν τις... διακοπές

Με τη λήψη απόφασης για θέματα που εκκρεμούν αναμένεται να «κλείσει» την ολομέλειά του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι και η τελευταία της καλοκαιρινής περιόδου. Στην αυριανή του συνεδρίαση, όμως, το ΕΣΡ έχει προγραμματίσει να συζητήσει και για το «Μεγάλο Αδελφό».

Το ριάλιτι σόου του εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί από τη νέα τηλεοπτική περίοδο στον ΑΝΤΕΝΝΑ ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το ΕΣΡ στην αυριανή ημερήσια διάταξη θ' ασχοληθεί με το «Μεγάλο Αδελφό» μετά από «υπόδειξη συλλογικών φορέων ευρύτερων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων». Το ΕΣΡ επικαλείται μεταξύ άλλων άρθρο του νόμου για την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών σύμφωνα με το οποίο: «Το ΕΣΡ σε περίπτωση που κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του κρίνει ότι ανακύπτει η ανάγκη εξέτασης ζητημάτων τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα συγκεκριμένες ή ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, οφείλει να ζητά τη διατύπωση σχετικής γνώμης, εντός ορισμένης εύλογης προθεσμίας, από τους εκπροσώπους ή τους συλλογικούς φορείς των ομάδων αυτών». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, ως γνωστό, έχει διατυπώσει την άποψη ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιιο δεν μπορεί ν' ασκήσει προληπτική λογοκρισία και για το εάν ή όχι υπάρχουν παραβιάσεις, έχει όμως τη δυνατότητα να το εξετάσει από τη στιγμή που ο «Μεγάλος Αδελφός» βγει στον αέρα.

Το ΕΣΡ σήμερα μεταξύ άλλων αναμένεται να πάρει απόφαση για τις «αιτήσεις θεραπείας» των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA και «Νέα Τηλεόραση». Οι εκπρόσωποι των τριών τηλεοπτικών σταθμών έχουν ζητήσει από το ΕΣΡ την ανάκληση των προστίμων που τους είχε επιβάλει πριν από ένα χρόνο. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 10 εκατ. δρχ. σε κάθε ένα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τα «ροζ» ρεπορτάζ τους που αναφέρονταν στους Γ. Μαζωνάκη, Δ. Κόκοτα και στο σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα.

Απόφαση θα πάρει και για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, ANΤENNA, STAR για παραβιάσεις άρθρων του Συντάγματος και του νόμου που αφορά τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών. Ο αποκλεισμός του ΔΗΚΚΙ, που εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή, έγινε τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου, καθώς και το Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη του 2001. Κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, STAR, ΜΕGΑ ενδέχεται να επιβληθούν και για παραβιάσεις που αφορούν διατάξεις του διαφημιστικού χρόνου.

Τέλος το ΕΣΡ αναμένεται θα πάρει απόφαση και για έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά των ραδιοφωνικών σταθμών «Νίτρο» και «Κλικ» για παραβιάσεις του ΠΔ με το οποίο καθορίζονται οι κανόνες των διαφημίσεων και των χορηγιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ