Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ
ΦΩΤΟ

Σήμερα, 1η Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΙΑΠΗ απ' την Κορνοφωλιά Εβρου, Γραμματέα στην ΚΟΒ Αγίου Νικολάου Ανω Λιοσίων.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΔΗΜΗΤΡΗ τον οποίο αγαπούσε πολύ, της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, γυναίκας του Δημήτρη και του παιδιού τους ΓΙΑΝΝΗ που έχασε τη ζωή του τόσο τραγικά σε τροχαίο δυστύχημα, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ανω Λιοσίων 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος και νύφη Τσιάπη Αντιγόνη.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αδερφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΟΒΟΥ και του ΤΑΜΠΟΥΡΑΝΤΖΗ ΗΛΙΑ προσφέρω στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Ελευσίνας, 100 ευρώ.

Κολοβός Χρήστος

***

ΦΩΤΟ (χαρτί)

Στις 17 Νοέμβρη 2015 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που πέθανε στον Πειραιά ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ. Γεννήθηκε στον Καρβελά Γυθείου το 1926. Από μικρό παιδί, ο δημοκράτης δάσκαλος πατέρας του, του ενέπνευσε τα ιδεώδη της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Στην Κατοχή, καταρχήν ανοργάνωτα, μαζί με άλλους συμμαθητές του, παρακολουθούσε όσους και όσες συνεργάζονταν με τους Ιταλούς και Γερμανούς. Υστερα, οργανωμένος στο ΕΑΜ, οργάνωσε το χωριό του, το μετέπειτα ανταρτοχώρι και προπύργιο της Αντίστασης στη Μάνη.

Για τη δράση αυτή, τα ξημερώματα στις 6.11.1943 οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό, συγκέντρωσαν όσους κατοίκους βρήκαν στην πλατεία και με κατάλογο που τους είχαν δώσει οι προδότες συνεργάτες τους ζήτησαν 25 Καρβελιώτες και μαζί τους τον Λευτέρη και τον πατέρα του. Ομως το καλά οργανωμένο χωριό σήμανε έγκαιρα συναγερμό κι έτσι γλίτωσε όλη η οργάνωσή του. Οι Γερμανοί αρκέστηκαν να εκτελέσουν μερικούς ανοργάνωτους και ηλικιωμένους κατοίκους και να κάψουν το χωριό, μαζί και το σπίτι του Λευτέρη. Τότε ζήτησε να πάει αντάρτης. Ομως, επειδή ήταν νέος, μόλις 17 χρόνων, δεν τον δέχτηκαν και έτσι εξακολούθησε να μάχεται τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ της οποίας ήταν στέλεχος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ
Το Φλεβάρη του 1944 έγινε αντάρτης του ΕΛΑΣ και μέσα από τις γραμμές του 4ου Λόχου του Τάγματος Σφακιανού έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε το 8ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας, στη Νότια Πελοπόννησο. Τραυματίστηκε δύο φορές, μια στη β' μάχη των Ανωγίων και μια στο Βουρλιά, τοποθεσίες λίγο πιο έξω από τη Σπάρτη.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ακολούθησε το Γολγοθά των αγωνιστών της Αντίστασης. Κρατητήρια, εξορίες, Μακρονήσι, βασανιστήρια. Μέχρι την τελευταία του πνοή, έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Αντί μνημόσυνου, η σύζυγός του Καίτη και η κόρη τους Ευαγγελία προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ και στο παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πειραιά, της οποίας ήταν μέλος, 20 ευρώ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ